La ce distanță poți crește animale față de gardul vecinilor. Legea este clară

Care este distanța minimă legală dintre adăpostul animalelor și casa vecinului?
La ce distanță poți crește animale față de gardul vecinilor. Legea este clară

Deși probabil multă lume nu știe, există în lege prevăzută o distanță minimă la care poți amplasa adăpostul animalelor față de casa vecinului. Această reglemantare a fost adoptată pentru respectarea normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației.

La ce distanță poți crește animale față de gardul vecinilor

Amplasarea adăposturilor de animale se face cu respectarea prevederilor Ordinului ministrului sănătății nr.119/ 2014. Astfel, atât în cazul gospodăriilor racordate la sistemul centralizat de apă curentă, cât și al celor neracordate, adăposturile pentru creșterea animalelor trebuie să fie amplasate la cel puțin 10 metri de cea mai apropiată locuință învecinată și sursă de apă destinată consumului uman.

În ceea ce privește distanța minimă față de gard, trebuie precizat mai întâi că principalul criteriu pe care trebuie să îl iei în considerare este distanța față de casă și ulterior cea față de gard.

Așadar, să luam exemplul unei persoane a cărei locuință este construită la o distanță de 20 de metri față de gardul vecinului. Respectiva persoană își poate amplasa adăpostul pentru animale respectând regula celor 10 metri față de cea mai apropiată locuință, iar dacă de la gardul său și până la casa vecinului sunt mai mult de 10 de metri liniari, atunci își poate construi adăpostul lângă gard. Amplasarea adăpostului lângă gard presupune însă și ea respectarea unei anumite distanțe, respectiv 60 cm de limita de hotar.

Te-ar putea interesa și: „La ce distanță se plantează pomii fructiferi. Detaliul important de știut

Ce poți face dacă un vecin și-a amplasat adăpostul de animale prea aproape de casa ta?

În acest caz există mai multe demersuri care pot fi făcute. Prima recomandare este înțelegerea amiabilă cu vecinul și aducerea la cunoștință a acestuia, în cazul în care nu știe prevederile legale, de distanța minimă dintre adăpost și locuința ta.

Dacă această variantă nu funcționează, iar vecinul nu dorește să mute adăpostul de animale la o distanță de minim 10 metri de casa ta, atunci poți face reclamație la instituțiile competente: DSP, primărie, Poliția Locală. Reprezentanții acestor instituții au obligația de a verifica distanța dintre cele două amplasamente și obligarea proprietarului sub amenințarea sancțiunii să construiască adăpostul respectând prevederile legale.

Dacă nici în această situație vecinul nu dorește să ia nicio măsură, poți formula o acțiune de chemare în judecată. Procesul poate dura însă și doi ani.

Citește și: „Câți porci ai voie să crești în curte. Numărul maxim prevăzut de lege. Amendă până la 15.000 de lei

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Familia Măruță se pregătește pentru un nou film, după succesul înregistrat de "Tati part-time"
8.8 42 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *