La ce distanță se plantează pomii fructiferi. Detaliul important de știut

Regula pe care trebuie să o respecți dacă vrei să ai culturi sănătoase
La ce distanță se plantează pomii fructiferi. Detaliul important de știut

Plantarea pomilor fructiferi poate fi o experiență plină de satisfacții și recompense, dar pentru a obține o recoltă bogată și sănătoasă, trebuie să fie făcută cu grijă și atenție. Unul dintre lucrurile importante cărora trebuie să le acordăm o atenție deosebită este distanța de plantare dintre pomi. Dacă pomii nu sunt plantați la distanța corespunzătoare, este foarte posibil ca aceștia să nu se dezvolte corect.

La ce distanță se plantează pomii fructiferi

Este important să specificăm de la început că regulile de mai jos se aplică în cazul pomilor fructiferi plantați în livezile clasice, întrucât există și alte tipuri de suprafețe, precum livezi intensive, livezi superintensive, curte proprie etc.

Distanța de plantare a pomilor fructiferi este un aspect crucial în obținerea unei recolte bogate și sănătoase. Această distanță variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi tipul de sol, dimensiunea pomului și condițiile climatice locale. În general, distanța de plantare a pomilor fructiferi trebuie să fie aleasă cu grijă pentru a asigura spațiul adecvat pentru creșterea și dezvoltarea acestora.

Așadar, la plantarea mărului, părului piersicului, caisului, prunului, vișinului sunt recomandate distanțele de 4×4 metri sau 4×3 metri. Pentru pomii mai mari, precum cireșul, se recomandă distanțele de 5×5 metri sau 5×4 metri. Această distanță asigură suficient spațiu pentru creșterea rădăcinilor și a coroanei, precum și pentru tunderea și îngrijirea acestora.

Ce reprezintă mai exact această distanță? Ei bine, dacă luăm, spre exemplu, formula 4×3, prima valoare (4) reprezintă distanța dintre rânduri, iar cea de-a doua valoare (3) reprezintă distanța dintre pomi.

Aspecte importante

În cazul în care pomii vor fi îngrijiți de un cunoscător, pot fi plantați și la distanțe mai mici ori în concordanță cu vigoarea solului și sistemul de cultură.

Dacă sunt în grija unor persoane obișnuite, fără prea multe cunoștințe în domeniu, se recomandă distanțe de plantare mai mari.

În cazul pomilor plantați pe marginea unui gard, pe laturile orientate E-V, distanța dintre ei poate fi mai mică, arată parisverde.ro.

Citește și: „Amendă de 10.000 de lei dacă tai acest copac din curte. Sancțiunile sunt drastice

Cum se calculează necesarul de pomi fructiferi pentru o livadă

Pentru a ști de câți pomi fructiferi este nevoie pe un anumit perimetru, este nevoie să împărțim suprafața totală a terenului la suprafața necesară a unui pom.

Ca exemplu luăm un măr care are nevoie de o distanță de plantare, așa cum am arătat mai sus, de 4×4. În cazul în care avem un lot de teren de 1.000 de metri pătrați, vom avea nevoie de 62 de pomi (1.000/ 16=62,5).

În cazul unei livezi clasice, cheltuielile plantațiilor sunt mici. Însă producțiile economice se obțin și ele destul de greu, abia după 6-8 ani de la plantare. Costurile de producție sunt destul de ridicate în schimb, din cauza gradului redus de mecanizare a lucrărilor.

Citește și: „Cu ce se stropesc pomii fructiferi primăvara. Sfaturi și recomandări prețioase

Distanța de plantare a pomilor fructiferi față de gardul vecinului

Este un aspect deosebit de important mai ales dacă ai probleme cu vecinii. Pentru acest lucru facem apel la legislație. În legea 287 din 17 iulie 2009, la articolul 287 se precizează că „arborii trebuie sădiți la o distanță de cel puțin doi metri de linia de hotar, cu excepția celor mai mici de doi metri, a plantațiilor și a gardurilor vii.”

Dacă ți s-a întâmplat ca vecinul tău să nu respecte distanța prevăzută de lege, ești îndreptățit să soliciți scoaterea arborilor sau tăierea lor pe cheltuiala proprietarului terenului pe care aceștia sunt plantați.

Ceea ce merită menționat însă este faptul că, în cazul în care fructele au căzut în mod natural pe terenul tău, ai dreptul să le păstrezi.

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 20-26 martie 2023
8.8 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *