Cu ce se stropesc pomii fructiferi primăvara. Sfaturi și recomandări prețioase

Ce soluții trebuie folosite în funcție de probleme care ar putea apărea în grădina sau livada ta
Cu ce se stropesc pomii fructiferi primăvara. Sfaturi și recomandări prețioase

Stropirea pomilor fructiferi primăvara este un obicei foarte important pentru creșterea și dezvoltarea acestora pe parcursul întregului an. Acest lucru aduce multe beneficii pomilor și este foarte important să se țină cont de perioada ideală pentru stropire. Dar cu ce se stropesc pomii fructiferi primăvara? Vei afla de mai jos detalii și sfaturi importante din partea specialiștilor.

Care sunt beneficiile stropirii pomilor fructiferi primăvara

Pentru a se dezvolta sănătos și pentru a avea un rod bogat, pomii fructiferi trebuie stropiți primăvara, în fiecare an. Acest lucru le va oferi acestora, fie că sunt în grădină sau în livadă, protecție împotriva bolilor și dăunătorilor.

Cele mai periculoase boli sunt făinarea și rapănul. Făinarea atacă frunzele și lăstarii tineri. Pe pomii afectați se observă o pulbere albicioasă care devine în timp gălbuie. Această pulbere reprezintă miceliul ciupercii prin care boala se răspândește foarte repede și la ceilalți pomi.

Rapănul este o altă boală periculoasă pentru pomii fructiferi. Aceasta atacă pomul în totalitate: frunze, lăstari, fructe și flori. Această boală apare dacă umezeala stă pe frunze mai mult de nouă ore consecutiv. Cum se observă? Pe frunze apar pete cenușii, apoi de culoare brună. Acestea vor cădea ulterior, însă dezvoltarea fructelor va fi afectată.

Citește și – Amendă de 10.000 de lei dacă tai acest copac din curte. Sancțiunile sunt drastice

Care este perioada ideală de stropire a pomilor fructiferi

Potrivit specialiștilor din acest domeniu, perioada ideală de aplicare a tratamentului pomilor fructiferi este la început de an. Atunci pomii sunt în repaus vegetativ. Cel mai important criteriu este temperatura. Aceasta nu trebuie să depășească 5 grade Celsius. De asemenea, pe timpul nopții aceasta nu trebuie să scadă sub 0 grade Celsius.

Pomicultorii cu experiență spun că perioada dintre finalul lunii februarie și începutul lunii martie reprezintă cel mai bun moment pentru a aplica pomilor tratamentele fitosanitare. Acesta este primul tratament din an, care se face după tăierile de primăvară.

În situația în care imediat după aplicarea tratamentului plouă, este necesar ca operațiunea să fie reluată. Ploaia nu va face altceva decât să spele de pe pomi substanța de protecție. Totodată, aceasta va ajunge în sol și poate deveni toxică. Următorul tratament trebuie aplicat după mai bine de o săptămână.

Citește și – Amestecul puternic care elimină definitiv furnicile. Cu ce trebuie să pulverizezi în grădină, de fapt

Cu ce se stropesc pomii fructiferi primăvara

Conform pomicultorilor, printre cele mai bune substanțe pentru stropirea pomilor fructiferi se numără zeama bordoleză, cu doza 3,75-5,0 kg/ha. Pentru a scăpa de păduchele de San Jose, cel lânos și cel țestos, se folosește insecticidul Movento 100 SC cu doza de 1,875 l/ha. Împotriva rapănului și a făinării, dar și la focului bacterian, se folosește fingicidul Alcupral 50 PU cu doza 3,75-5,0kg/ha. Alte fungicile foarte eficiente sunt Coppermax sau Ovipron Top (doze de 2,0 kg/ha, respectiv 1,0-1,5%.

Specialiștii mai spun că niciodată substanțele pe bază de cupru nu se amestecă cu uleiul horticol.

Înainte de a începe stropirea se recomandă citirea cu atenție la instrucțiunilor de utilizarea și respectarea cu strictețe a recomandărilor de pe eticheta produsului. Este absolut necesară folosirea echipamentuli de protecție adecvat pentru protejarea sănătății.
De asemenea, trebuie respectate cu strictele măsurile de igienă și protecția muncii, normele de protecție a albinelor și animalelor și a celorlalte norme în vigoare, cât și prevederile Ordinului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (nr. 297/2017). Totodată, respectați obligațiile ce vă revin prin ordinul Apelor și Pădurilor, Ministerului Mediului, cât și cel al președintelui ANSVSA (nr 352/636/54/) etc.

Urmăriți EGO.ro și pe
Horoscop săptămâna 27 martie - 2 aprilie 2023
8.3 28 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *