Câți porci ai voie să crești în curte. Numărul maxim prevăzut de lege. Amendă până la 15.000 de lei

Legea spune clar numărul de animale permis
Câți porci ai voie să crești în curte. Numărul maxim prevăzut de lege. Amendă până la 15.000 de lei

În curând românii nu vor mai putea crește câte animale vor în propriile curți. Guvernul pregătește o lege prin care să interzică acest lucru, iar cei care nu respectă legea se pot alege cu amenzi foarte mari.

Se schimbă legea. Câți porci vor putea crește românii în propriile curți

Astfel, potrivit noii legi, românii nu ar mai avea voie să dețină mai mult de 15 porci în propria lor gospodărie. De asemenea, crescătorii de porci nu vor mai avea dreptul să dețină în exploatație masculi necastrați mai mari de patru luni. Astfel, numărul de animale dintr-o gospodărie va fi controlat. Gospodarii vor fi nevoiți să notifice medicul veterinar cu privire la deținerea de scroafe pentru însămânțare artificială astfel încât să fie luate în evidență.

Prevederile acestea se regăsesc într-un proiect de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea măsurilor de control și eradicare a pestei porcine africane în România. A fost făcut public la 12 ianuarie 2023, de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, scrie antena3.ro.

Citește și – Ingredientul care frăgezește carnea de porc. Ce trebuie să presari pe ea, înainte de a o pune la cuptor. Trucul genial

Ce spune clar noua lege despre numărul de porci dintr-o gospodărie

În Articolul 6 al proiectului HG, ce vizează „Obligațiile operatorilor care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale și comerciale”, se precizează, printre altele, că gospodarii au obligația:

„- să dețină maxim 15 porcine;

– să nu dețină în exploatație masculi necastrați în vârstă de peste patru luni;

– să notifice medicului veterinar de liberă practică împuternicit deținerea de scroafe pentru însămânțare artificială în vederea luării în evidență de către acesta”.

Care sunt sancțiunile în care în care nu va fi respectată legea

„Constituie contravenție și se sancționează după cum urmează: a) nerespectarea prevederilor art. 5, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;

b) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (1), (2), (3) sau (4) cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale, respectiv cu amendă de la 13.000 lei la 15.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor comerciale;

c) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (5) a), b), c) sau f) cu amendă de la 600 lei la 800 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale;

d) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (5)

e), i), j) sau k) cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor nonprofesionale; e) nerespectarea prevederilor art. 6 alin. (7) cu amendă de la 9.000 lei la 15.000 lei, în cazul faptelor săvârșite de operatorii care dețin porcine în cadrul exploatațiilor comerciale”, transmite ansvsa.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
4.8 58 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *