Locul din Cartea Recordurilor unde se vorbește limba română. E unic în lume, însă puțini români au auzit de el

Unde se află, de fapt.

Lângă țara noastră, în Republica Moldova, există un loc unic în lume. Este inclsus în Cartea Recordurilor, dar în ciuda importanței sale, prea puțin români au auzit de el. Iată despre ce loc este vorba și ce îl face atât de special.

Locul din Cartea Recordurilor unde se vorbește limba română

La Mileștii Mici, o localitate situată în apropiere de Chișinău, există un obiectiv de Cartea Recordurilor. Este vorba de o cramă viticolă extrem de apreciată, ale cărei galerii subterane adună peste 400 de km în lungime. Impresionantă este și cantitatea de vin pe care o adăpostește. Nu mai puțin de 1,5 milioane de sticle de vin sunt depozitate aici, fiind astfel cea mai mare colecție de vinuri lume.

Vizitatorii au posibilitatea de a se plimba de-a lungul galeriilor pline de butoaie cu trenulețul electric, dar și să facă o promenadă cu bicicleta. Temperatura în galerii este de 12-14 grade Celsius și rămâne constantă pe tot parcursul anului, în timp ce umiditatea variază între 85% și 90%.

Citește și: Ce termen de valabilitate are vinul, de fapt. Cum afli când a fost îmbuteliat dacă nu este scris pe eticheta sticlei

Vinurile depozitate în aceste crame sunt fabricate din culturi de diferiți ani, incepand cu 1969. Strugurii includ Pinot, Traminer, Muscat, Riesling, Dnestrovscoie, Milestscoie, Codru, Negru de Purcari, Trandafirul Moldovei, Auriu si Cahor-Ciumai.

Se pare că și celebrul cosmonaut rus Iuri Gagarin a vizitat cramele de la Mileștii Mici din Republica Moldova. În urma experienței, el ar fi spus că e mai ușor să zbori în cosmos decât să ieși din cramele moldovenești.

Republica Moldova este una dintre principalele țări producătoare de vinuri din întreaga lume. 2% din suprafața mondială de viță de vie se află la vecinii noștri. Aproximativ 25% din populația Republicii Moldova lucrează în viticultură.

Locul din Cartea Recordurilor unde se vorbește limba română
Locul din Cartea Recordurilor unde se vorbește limba română

Vinul făcut în casă. Cât zahăr se pune, de fapt

Vinul făcut acasă este o tradiție veche și apreciată în multe familii. Unul dintre ingredientele principale în procesul de fermentație este zahărul. Pentru a ști cât zahăr să adaugi este important, în primul rând, să decizi ce tip de vin dorești să prepari.

Fiecare varietate are propriile cerințe în ceea ce privește nivelul de dulceață sau tărie. De exemplu, dacă vrei să faci un vin sec, va trebui să diminuezi cantitatea de zahăr, în timp ce pentru vinurile dulci sau demidulci va trebui să adăugi mai mult zahăr.

Citește și: Cât timp rezistă de fapt vinul după ce ai desfăcut sticla. Semnul care arată că nu mai poate fi consumat

Pentru a determina cantitatea corectă de zahăr, este recomandat să utilizezi un instrument numit densimetru, unealtă care îți va permite să măsori densitatea mustului și să determinați cantitatea de zahăr.

În funcție de preferințe și de tipul de vin pe care îl dorești, poți adăuga o cantitate mai mică sau mai mare de zahăr. Secretul constă în verificarea din timp în timp a licorii.

În timpul fermentației se vor adăuga cate 50 de grame de zahăr per litru de must, gustând amestecul la fiecare trei zile, pentru a vedea dacă este necesară repetarea. De regulă, se vor adăuga cel puțin 150 grame in primele 15 – 25 de zile. În final, cantitatea de zahăr adăugată ar trebui să fie calculată astfel încât să ajute la fermentare.

Zahărul, necesar pentru echilibrarea acidității din vin

De asemenea, un alt lucru important de care ar trebui să ții cont atunci când alegi să faci propriul vin este aciditatea. Cantitatea de zahăr adăugată în vin nu influențează doar nivelul de dulceață, ci și echilibrul general al aromei și acidității. Trebuie să ții cont de aciditatea naturală a mustului și să o echilibrezi prin adăugarea sau scăderea cantității de zahăr. Este indicat să consulți ghidurile specifice pentru tipul de vin pe care îl prepari și să corectezi cu atenție aciditatea.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
9.4 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *