Moșii de toamnă 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă în Sâmbăta Morților

Când sunt Moșii de toamnă 2022
Moșii de toamnă 2022. Ce nu este bine să faci sub nicio formă în Sâmbăta Morților

Moșii de toamnă 2022. Află când sunt Moșii de toamnă și ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi. Iată ce nu este bine să faci sub nicio formă în Sâmbăta Morților.

Moșii de toamnă 2022. Când are loc pomenirea morților

Moșii de toamnă sunt o sărbătoare extrem de importantă pentru credincioși. Potrivit calendarului creștin-ortodox, în fiecare an, toamna și primăvara, are loc sărbătoarea pomenirii morților sau Moșii ori Sâmbăta morților, așa cum mai este cunoscută în popor.

Anul acesta, Moșii de toamnă se pomenesc pe 5 noiembrie, dată care se află în Postul Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. Scopul acestei sărbători este pomenirea celor dragi care nu mai sunt printre noi.

La sărbătoarea Moșilor de toamnă, creștinii merg la biserică, cu pachete și colivă, care sunt sfințite de preot și mai apoi sunt împărțite persoanelor nevoiașe, spre pomenirea celor dragi care au plecat din această lume.

În dimineața Sâmbetei morților, preoții săvârșesc Sfânta Liturghie și se roagă, citind numele tuturor morților trecuți în pomelnice.

Credincioșii obișnuiesc să meargă al cimitir și să aprindă lumânări la mormintele celor dragi, să le tămâieze și să le acopere cu flori, dar și să dea de pomană.

De Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților este bine să dai de pomană colaci și colivă și să te rogi pentru cei dragi trecuți la cele veșnice.

Tradiții și obiceiuri care se respectă în Sâmbăta morților

  • Potrivit obiceiului, credincioșii merg dimineață la biserică cu vin, colivă și prescuri spre a fi sfințite și mai apot date de pomană
  • De asemenea, pe lângă vin prescuri și colivă, oamenii obișnuiesc să împartă vase cu mâncare, fructe sau diverse alimente care i-au plcăut persoanei decedate
  • De regulă, pomana se împarte mai întâi persoanelor nevoiașe, dar poate fi oferită și celor prezenți în biserică, rudelor și vecinilor
  • În unele zone, după terminarea slujbei la biserică, oamenii merg alături de preot la mormintele celor dragi trecuți în neființă. Acolo, preotul săvârșește o altă slujbă, mai mică, în cadrul căreia mormântul este stropit cu vin
  • Creștinul va aprinde două lumânări la mormântul celui decedat, care au rolul de a încălzi sufletul celor adormiți.
  • Potrivit tradiției populare, orice se dă de pomană trebuie însoțit de o lumânare aprinsă
  • Tot potrivit tradiției, când cineva primeşte ceva slujit la Biserică sau acasă, el spune, pentru cel mort: Dumnezeu să-l ierte sau Bogdaproste. Bogdaproste înseamnă slăvit să fie Domnul.

Tradiţia creştină spune că ofrandele pentru sufletul celor adormiţi au putere de mijlocire pe lângă Dumnezeu pentru iertarea păcatelor săvârşite de către ei, cu gândul sau cu fapta, în timpul vieţii.

Rugăciune pentru mântuirea celor adormiți

„Pomenește, Doamne, pe cei ce întru nădejdea învierii și a vieții celei ce va să fie au adormit, părinți și frați ai noștri și pe toți cei care întru dreapta cre­dință s-au săvârșit, și iartă-le lor toate greșelile pe care cu cuvântul sau cu fapta sau cu gân­­dul le-au săvârșit, și-i așază pe ei, Doamne, în locuri lumi­noase, în locuri de verdeață, în locuri de odihnă, de unde au fugit toată dure­rea, întristarea și sus­­pinarea, și unde cercetarea Feței Tale veselește pe toți sfinții Tăi cei din veac.

Dăruiește-le lor și nouă Împă­răția Ta și împărtășirea bunătăților Tale celor negrăite și veș­nice și des­fătarea vieții Tale celei ne­sfâr­șite și fericite.

Că Tu ești învierea și odihna ador­­­mi­ților robilor Tăi (numele), Hris­toase, Dumnezeul nostru, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Prea­sfân­tului și Bunului și de viață făcă­to­ru­lui Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin.”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan nu mai crede în certificatul de căsătorie
8.6 183 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *