Marea actriță Ileana Stana Ionescu a încetat din viață duminică, la vârsta de 87 de ani, în urma unei lungi suferințe. Trupul neînsuflețit a fost depus la capela Cimitirului Bellu, urmând a fi incinerat, înainte de înmormântare.
Au trecut trei zile de când actrița Ileana Stana Ionescu s-a stins din viață, dar familia mai amână înmormântarea. Soțul artistei a declarat că îl așteaptă pe fiul lor din America pentru a participa la funeralii. Andrei, băiatul celor doi, este stabilit peste Ocean de ani buni și venise în România recent să își viziteze mama bolnavă.
La scurt timp după vizita lui la București, actrița s-a stins din viață, iar acum familia așteaptă ca el să revină, pentru înmormântare. Până atunci, cei care au cunoscut-o pe mare actriță își pot lua adio de la ea.
”Nu știm când va avea loc înmormântarea. Îl aștept pe fiul nostru să vină din America din nou. A fost aici, a văzut-o vineri, dar sâmbătă el a plecat. Nu știu dacă Ileana l-a recunoscut, căci nu mai recunoștea pe nimeni, dar s-a uitat la el și a zâmbit, iar el a îmbrățișat-o. Eu m-am ocupat de acte, mâine (n.r. marți), de la ora 10 la ora 14, cei care au iubit-o pot veni la capela cimitirului Bellu Catolic ca să-și ia adio de la ea”, a declarat văduvul actriței, potrivit Click!
Actrița va fi înmormântată la Cimitirul Bellu, cu onoruri militare, însă nu va avea parte de o înhumare clasică. Potrivit apropiaților, actrița și-a exprimat, încă din timpul vieții, dorința ca trupul ei să fie incinerat.
”Cei care vor să aducă un ultim omagiu îndrăgitei actrițe pot merge marți, 2 iulie, la capela Cimitirului Bellu Catolic. Ileana Stana Ionescu va rămâne în istoria teatrului românesc, ca una dintre cele mai dăruite actrițe ale generației sale. A debutat ca actriță in 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșita, cu rolul Agnes în ‘Școala femeilor’ de Molière. În anul 1959, a intrat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamț, iar din 1965 a devenit actrița Teatrului Național ‘I.L.Caragiale’, pe scena căruia a jucat roluri importante, printre care: Fraulein – ‘Gaiţele’ de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977), Hecuba – ‘Troienele’, Doica – ‘Medeea’ de Seneca în ‘Trilogia antică’, regia Andrei Şerban (1990), Stăvăroaia – ‘Iolul şi Ion Anapoda’ de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006), Soacra – ‘Micul infern’ de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu (2013)”, au anunțat reprezentanții TNB, pe pagina de Facebook.