Motivul pentru care se ține post miercurea și vinerea. Cum explică de fapt preoții

Motivul pentru care se ține post miercurea și vinerea. Cum explică de fapt preoții

Creştinii cunosc faptul că zilele de miercuri şi vineri sunt zile de post, în care se consumă numai hrană de origine vegetală, fără carne, ouă, brânză sau lapte. Ele au o semnificație importantă, pe care toți preoții o împărtășesc. Dar v-ați întrebat vreodată de ce se ține post în aceste două zile ale săptămânii?

De ce se ține post miercurea și vinerea

Se spune că postul din zilele de miercuri și vineri există în viața oamenilor încă din primele veacuri creștine. Însă, există și câteva excepții privind postul în aceste două zile, și anume zilele însemnate cu „Harți” în calendarul ortodox.

Credincioșii folosesc postul ca pe o eliberare și curățare a sufletului și un mod de a se apropia și mai mult de Dumnezeu. În afara de Postului Crăciunului și Postului Paștelui, cele mai importante din an, oamenii nu mânâncă de dulce nici în zilele de miercuri și vineri. Dar nu toți știu semnificația acestor două zile.

Ziua de miercuri a fost aleasă deoarece în acea zi au făcut sfat cărturarii ca să îl prindă pe Iisus Hristos, iar Apostolul Iuda l-a vândut pentru 30 de arginți. Miercurea, creștinii aleg să mănânce numai alimente de origine vegetală, dovedind faptul că nu îl vor vinde pe Mântuitor pentru mâncăruri deosebite.

În ziua de vineri se ține post, deoarece în această zi Iisus Hristos a îndurat sfintele pătimiri mântuitoare: a fost scuipat pe față, batjocorit, biciuit, lovit, răstignit pe cruce și a murit pentru păcatele noastre, potrivit doxologia.ro.

Ce se mănâncă în zilele de post

Postul înseamnă înfrânarea de la mâncărurile de dulce și băuturi pentru a îndura împreună cu Mântuitorul nostru zilele aspre și pline de durere. În aceste zile renunțăm de bună voie la unele mâncăruri pentru a ne jertfi în fața lui Dumnezeu.

Dar înainte să se abțină de la diferite alimente, oamenii trebuie să se abțină de la gânduri necurate și să aibă un comportament adecvat unei zile sfinte.

Sunt credincioși care postesc și în zilele de luni și se roagă la Dumnezeu să îi ajute în rezolvarea problemelor. Totodată, postul din ziua de luni poate fi și un semn de mulțumire pentru grija Lui față de noi, oamenii.

Patru posturi mari peste an

În practica creștinismului, există patru posturi mai peste an: cel mai lung are loc primăvara, fiind postul Paștelui și durează șapte săptămâni. Al doilea post are loc vara, înaintea prăznuirii Sfinților Petru și Pavel și perioada variază.

Cel de-al treilea post are loc înainte de prăznuirea Adormirii Maicii Domnului și se desfășoară între 1 și 15 august. Ultimul post mare de peste an este înaintea Crăciunului și durează șase săptămâni.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *