Murături în saramură sau în oțet? Care sunt de fapt cele mai gustoase

Care sunt beneficiile celor două?

Scris de: Oana Matei

01 Oct. 2023

Murături în saramură sau în oțet? Care sunt de fapt cele mai gustoase

Murăturile sunt o sursă excelentă de sănătate și pot oferi o mulțime de beneficii pentru organism. Consumul regulat de murături fermentate poate sprijini sistemul imunitar, reduce inflamațiile și promova o digestie sănătoasă. Alegerea dintre murături în saramură și cele în oțet este una subiectivă și depinde în mare măsură de preferințele personale.

Diferențele dintre murăturile în saramură și cele în oțet. Tu pe care le preferi?

Ambele metode de conservare au avantaje și dezavantaje, iar gustul depinde de ingredientele folosite și de rețeta specifică. Citește în rândurile următoare, care sunt diferențele dintre cele două tipuri de conservare a murăturilor, pentru a înțelege mai bine care ar putea fi mai gustoase pentru tine.

Murături în saramură

Saramura este un amestec de apă, sare și condimente, care conferă murăturilor un gust sărat și ușor picant. Acest proces de conservare, foarte popular în Europa de Est, conferă murăturilor o textură crocantă și o aromă intensă. De asemenea, saramura permite păstrarea valorilor nutriționale ale legumelor și are proprietăți antibacteriene, care ajută la conservarea acestora pe termen lung.

Murăturile fermentate, cum ar fi varza murată sau gogonelele fermentate, sunt extrem de benefice pentru sănătate datorită conținutului lor ridicat de probiotice. Acești bacterii prietenoase sunt esențiale pentru sănătatea sistemului digestiv, contribuind la echilibrarea florei intestinale și la creșterea absorbției nutrienților. Consumul regulat de murături fermentate poate sprijini sistemul imunitar, reduce inflamațiile și promova o digestie sănătoasă.

Ca să poți pregăti o saramură cât mai bună, urmând o metodă tradițională, este nevoie să folosești sare grunjoasă, neiodată și condimentele potrivite. Spre exemplu, poți folosi oricare dintre următoarele condimente: hrean, semințe de muștar, boabe de piper, coriandru, usturoi, ceapă, verdețuri proaspete (cimbru, mărar, frunze de țelină, tarhon), frunze de vișin, ardei iute. O regulă de care să ții cont este respectarea raportului de apă și sare: la un litru de apă se va adăuga 25-30 grame de sare grunjoasă. În unele rețete saramura se încălzește ușor, până se dizolvă sarea, în alte rețete, saramura se face cu apă rece.

Murături în oțet

Pe de altă parte, oțetul este o altă opțiune populară pentru a conserva legumele. Spre deosebire de cele conservate în saramură, oțetul conferă murăturilor un gust mai acid și mai pronunțat. Mulți oameni consideră că murăturile în oțet au o savoare mai puternică și mai distinctă. De asemenea, oțetul ajută la prevenirea dezvoltării bacteriilor și a mucegaiurilor, asigurând astfel conservarea legumelor pe termen lung. Pentru conservarea murăturilor în oțet, se prepară un amestec (fiert și răcit) din oțet, apă, sare, condimente, ierburi și uneori, zahăr. Spre deosebire de murăturile în saramură, pentru murăturile în oțet este necesar ca borcanele, după sigilare, să fie sterilizate în cuptor sau apă fierbinte. Este important de menționat că beneficiile murăturilor în oțet nu sunt la fel de însemnate precum al celor murate în saramură.

Vezi și Ingredientul pe care să-l adaugi când faci castraveți murați pentru un gust deosebit. Secretul gospodinelor desăvârșite

Avantajele consumului de murături

Așa cum este menționat anterior, murăturile în saramură  favorizează menținerea nutrienților valoroși din legume. Odată ce are loc fermentarea legumelor în apă cu sare, sarea va extrage lichidul din legume, dar și bacteriile ce se vor forma. Prin fermentare se vor dezvolta și probioticele, excelente pentru sănătatea microflorei intestinale. Datorită lor, digestia se va îmbunătăți, la fel și funcționarea sistemului imunitar. În plus, oamenii de știință au precizat faptul că aportul de probiotice este benefic întrucât are un impact pozitiv și asupra funcționării creierului. Pentru a te asigura că vei beneficia de toți acești nutrienți, va trebui să ai grijă să eviți apa fierbinte în procesul de murare a legumelor (aceasta favorizează distrugerea nutrienților).

Este important să menționăm că murăturile trebuie consumate în cantități moderate și în cadrul unei diete echilibrate. Prea multe murături pot duce la exces de sare și pot afecta sănătatea cardiovasculară. De asemenea, persoanele cu probleme renale sau hipertensiune ar trebui să limiteze consumul de murături.

Vezi și Ce să faci cu gogonelele înainte de a le pune la murat. Secretul gospodinelor iscusite pentru a ieși perfecte

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *