Odată sau o dată? Când și cum este corect, mulți fac confuzia

Odată sau o dată? Când și cum este corect, mulți fac confuzia

Odată sau o dată? Cum este corect? Aceasta este una dintre cele mai întâlnite greșeli în limba română. Se pronunță la fel, însă sunt folosite în contexte diferite. Aflați în rândurile următoare când se scrie odată și când se scrie o dată.

Când folosim odată și o dată

Ambele variante sunt corecte, însă au sensuri diferite. „O dată” se folosește atunci când ne referim la o perioadă și este sinonim cu demult sau odinioară. Face referire la un moment din trecut nedeterminat.

Pe de cealaltă parte, „odată” se folosește atunci când este făcută referirea la o mișcare care a avut loc imediat. De exemplu: „Hai odată!”. În acest caz, „odată” este adverb de timp, deoarece se adresează întrebarea „Când?”.

De asemenea, se mai folosește pentru a exprima un numeral. De exemplu: „Mai merg o dată să mă uit și după plecăm.” În astfel de situații, „o dată” este numeral adverbial. „O dată” mai poate face referire și la o anumită zi din an, caz în care nu mai este adverb, ci substantiv.

Cele mai frecvente greșeli de gramatică din limba română

  • Mi-ar place în loc de mi-ar plăcea

O altă greșeală des întâlnită este folosirea greșită a formei de condițional optativ a verbului “a plăcea”. De exemplu: „Mi-ar place să mergem la plimbare”. Această exprimare este greșită.

Corect este: „Mi-ar plăcea să mergem la plimbare”, deoarece modul condițional optativ se formează cu ajutorul infinitivului, iar forma corectă de infinitiv este “a plăcea”, nu “a place”.

Citește și: Ce înseamnă omonime. Mulți le folosesc, dar puțini știu ce reprezintă de fapt

  • Pleonasmele

Pleonasmul este o greșeală gramaticală ce constă în alăturarea a două cuvinte, propoziții sau expresii care repetă fără motiv aceeași idee. „Coboară jos” sau „Avansați înainte”. Multă lume este conștientă de aceste greșeli, însă sunt folosite la fel de des.

  • Renunţarea la prepoziţia „pe” din acuzativul cu prepoziţie „pe care”

Din ce în ce mai multe persoane renunță la prepoziția „pe” atunci când nu trebuie. De exemplu: „Am cumpărat mașina care mi-am dorit-o de mult.” De asemenea, lipsa prepoziției „pe” poate schimba și sensul propoziției.

  • Folosirea adverbului „decât” în loc de „numai” sau „doar”

Folosirea lui „decât” în loc de „doar” sau „numai” este una dintre cele mai întâlnite greșeli gramaticale. „Am decât o treabă de rezolvat”. „Decât” se folosește doar atunci când avem construcții negative.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce educație își dorește Amalia Enache să-i ofere fiicei sale
8 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *