Până la ce oră se ține post miercurea și vinerea. Preoții spun clar, ce e important să știe credincioșii

Află până la ce oră se ține post miercurea și vinerea!
Până la ce oră se ține post miercurea și vinerea. Preoții spun clar, ce e important să știe credincioșii

Pe data de 15 noiembrie am intrat în postul Crăciunului. Acesta durează 40 de zile, dar nu multe persoane reușesc să-l țină, cel puțin asta arată statisticile. De aceea, preoții îi îndeamnă pe oameni să se abțină de la alimentele de dulce măcar în zilele de miercuri și vineri, dar până la ce oră se ține post miercurea și vinerea? Iată ce se menționează în cărțile sfinte!

Ce trebuie să știe toți credincioșii

La mijlocul acestei luni am intrat în ultimul post important din acest an. Este vorba de Postul Crăciunului. Acesta se întinde pe o perioadă de 40 de zile, mai exact începe pe data de 15 noiembrie și se termină pe data de 25 decembrie, atunci când, de altfel, este celebrat și Crăciunul.

Astfel, după cum putem observa, este o perioadă destul de lungă în care trebuie să ne abținem de la carne, ouă, brânză sau lapte, iar statisticile arată că doar un român din 10 reușește să tină postul.

Totuși, preoții nu-i condamnă pe gurmanzi, însă îi sfătuiește să se abțină de la hrana de origine animală măcar în zilele de miercuri și vineri. Dar acum apare întrebarea: până la ce oră se ține post miercurea și vinerea?

Ora până la care se ține postul miercurea și vinerea

Puțini români știu până la ce oră se ține post miercurea și vinerea, dar preoții au venit cu lămuriri. Conform cărților sfinte, atunci când sunt posturi mai lungi, miercurea și vinerea se postește toată ziua.

Însă, unii credincioși aleg să țină post negru, adică să nu consume niciun aliment, indiferent dacă este de dulce sau nu, și să bea doar apă. Potrivit preoților, miercurea și vinerea se ține post în amintirea Patimilor lui Isus.

Astfel, dacă nu te poți abține de la carne, ouă, brânză sau lapte o perioadă mai lungă de timp, e bine să nu le consumi măcar miercurea și vinerea. Se spune că în aceste două zile se ține post de dimineața până seara, iar de la primele ore ale zilei, mulți credincioși iau agheasmă și anafură, iar apoi se roagă.

Citește și Când e prima zi cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2023. E sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox!

În ce altă zi a săptămânii se mai ține post? Regula care se respectă cu sfinţenie în mănăstiri

În mănăstirile din România există o regulă care spune că postul trebuie ținut și lunea. Însă, în afară de a te abține de la hrana de origine animală, postul presupune şi reţinerea de la băuturi alcoolice.

De asemenea, preoții susțin că, în perioada de post, trebuie să ai un comportament exemplar, mai exact să nu adresezi cuvinte jignitoare ori agresive celorlalte persoane, ci din contră să fii mai bun cu cei din jur, să fii mai darnic şi mai iubitor.

Totodată, în perioada de post , este bine să te rogi și să îi mulțumești lui Dumnezeu pentru sănătate și pentru toate lucrurile pe care ți le-a oferit.

Citește și Care sunt zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2023. Lista completă!

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *