Pe ce perete se pune icoana și care este locul cel mai potrivit din casă, unde o poți așeza. Icoanele se găsesc în mai toate casele oamenilor. Fie că vorbim despre tablouri mici sau mari, există credincioși care le oferă un spațiu special în locuința lor. Icoanele sunt pe lemn, pe sticlă, reproduse după picturi cu tematică religioasă sau înrămate în metale prețioase
Se spune că este bine să aveți icoane în fiecare cameră din casa voastră. Însă nu toată lumea este de acord cu acest lucru. Drept urmare, de cele mai multe ori, oamenii aleg o cameră unde să își așeze icoana.
Amplasarea icoanei în casă se face pe peretele de la răsărit. Nu trebuie să punem nimic altceva pe perete cu icoana. Motivul este acela că atunci când ne rugăm în fața icoanei, să nu fim atrași de alte obiecte din zonă. De asemenea, nu este bine să punem lucruri care nu au legătură cu icoana lângă ea.
Pe peretele unde ați agățat icoanele, nu trebuie să mai existe nimic altceva. Se spune că locul dedicat icoanelor din casă trebuie să ofere intimitate. În cazul în care vreți să decorați un perete cu icoane, așezarea acestora se face după anumite reguli ierarhice.
În centrul peretelui ales se poziționează icoanele împărătești. Acestea vor fi înconjurate de altele, cu teme reprezentative din Ortodoxie:
Apoi, lateral se plasează icoane ce-i înfățișează pe Arhanghelii Mihail și Gavriil, pe Sfinții Apostoli, pe Sfinții patroni spirituali.
„A fost un timp când unii dintre creștini țineau icoanele ascunse, după ușă, în vreun colțișor sau chiar în șifoniere sau în valize. A sosit timpul să scoatem icoanele la vedere și să le așezăm unde le este locul.
Este bine să avem în fiecare cameră câte o icoană. Locul icoanei în casă este pe peretele de răsărit. Pe peretele cu icoana nu trebuie să mai punem nimic altceva, pentru că atenția noastră să nu fie atrasă de alt lucru atunci când ne rugăm în fața icoanei și pentru că nu este bine să punem alături de icoană lucruri care nu au legătură cu aceasta.
Punem icoana la răsărit pentru că ne rugăm întotdeauna cu fața la răsărit, și la biserică și acasă. Răsăritul, locul de unde ne vine lumina, este semnul lui Dumnezeu, al Mântuitorului Hristos, numit în rugăciunile Bisericii Răsăritul cel de sus, Soarele Dreptății, etc…
Apoi, lumina este semnul lui Dumnezeu, al binelui și al lucrurilor bune care se fac la lumina zilei, în timp ce apusul, întunericul este semnul răului și al lucrurilor care se fac la întuneric.
Deci, trebuie să avem grijă să așezăm icoana la răsărit, pentru a ne închina cu fața la răsărit. A fost un timp când unii dintre creștini țineau icoanele ascunse, după ușă, în vreun colțișor sau chiar în șifoniere sau în valize. A sosit timpul să scoatem icoanele a vedere și să le așezăm unde le este locul”, spune Părintele Coman Constantin, în Ghidul practic al creștinului ortodox, Editura Bizantină, București, 1997
Dar de ce sa te rogi cu/la icoane pe pereti?
Un singur Dumnezeu este si la El ne rugam nu la desene pe sticla,lemn,poze in rame etc…