Planta magică pe care trebuie să o ai în casă de Crăciun și de Revelion. Se spune că este sacră și atrage dragoste și belșugul

Obiceiurile și tradițiile legate de această plantă extrem de populară
Planta magică pe care trebuie să o ai în casă de Crăciun și de Revelion. Se spune că este sacră și atrage dragoste și belșugul

Planta magică pe care trebuie să o ai în casă de Crăciun și de Revelion. Există multe superstiții și legende legate de plantele pe care ar trebui să le avem în case în perioada Sărbătorilor de iarnă. De aceea, îți propunem să aruncăm o privire asupra poate a uneia dintre cele mai cunsocute plante pe care o regăsim și în locuințele românilor de Crăciun și Revelion. Iată ce trebuie să știi despre ea și cum te poate ajuta.

Planta magică pe care trebuie să o ai în casă de Crăciun și de Revelion

Dacă ești un fan al decorațiunilor de Crăciun, probabil că ai ghicit răspunsul. Una dintre cele mai populare plante asociată cu Sărbătorile de iarnă este vâscul. De vâsc sunt legate multe tradiții și obiceiuri, cel mai cunoscut fiind sărutul sub vâsc.

Vâscul are un rol cu totul aparte în tradițiile europene. Este considerat un simbol al curățeniei spirituale, al libertății și armoniei. Această plantă încărcată de magie este un semn al dragostei, fiind considerat totodată și protector al casei și al familiei.

Semnificația sărutului sub vâsc

Cunoscut și sub denumirea de „creanga de aur”, vâscul are o însemnătate aparte și pentru cupluri. Se spune că dacă doi îndrăgostiți se sărută sub un vâsc, vor avea o relație lungă și fericită. Acest obicei se practică în multe țări europene și este întâlnit chiar și în România.

La noi, sărutatul persoanei iubite sub vâsc în preajma sărbătorilor este asociat cu fericirea cuplului îndrăgostit, conform credinței populare.

De asemenea, potrivit unei tradiții anglo-saxone, cei care se sărută în ziua de Crăciun sub o ramură de vâsc vor avea parte de bucurii și fericire.

Celții au fost cei care au inițiat un adevărat cult al acestei plante pe care o considerau de esență divină. În viziunea lor, cel mai prețios vâsc era cel crescut pe stejar, pe care îl numeau ”lacrima stejarului” și însoțeau culegerea unui astfel de vâsc de ceremonii fastuoase.

Cei care tăiau vâscul erau druizii -preoții celți care purtau veșminte albe – doar cu o seceră de aur. Înveleau uleterior planta într-o mantie albă. Ritualul era însoțit de aducerea ofrandelor și tăierea a doi tauri albi, rostind rugi către zeii atotputernici, pentru îndepărtarea duhurilor rele.

Alte legende mediavale spun că vâscul era atât de mult venerat, încât dacă doi dușmani se întâlneau din întâmplare sub un pom în care era vâsc, încetau pe loc dușmănia și se împăcau spre cinstirea acestuia, recunoscând astfel puterea lui magică.

Citește și: „Plantele pe care trebuie să le ai în casă de Crăciun. Atrag fericirea și bunăstarea

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Victoria Răileanu a ales nume pentru fiica ei încă din primele zile de sarcină
9 64 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *