De la celebritate mondială la restaurante goale și o imagine publică deteriorată, ascensiunea și căderea lui Salt Bae, pe numele său real Nusret Gökçe, pare desprinsă dintr-un film. În 2017, devenea viral cu un simplu gest – celebrul „praf de sare” presărat teatral peste friptură – și în câteva zile era cunoscut pe toate continentele. Ochelarii de soare, mișcările coregrafiate și carisma de showman l-au transformat într-un simbol al luxului culinar. Însă șapte ani mai târziu, restaurantele lui sunt tot mai goale, iar reputația lui e grav afectată.
Totul a început cu un clip video postat pe rețelele de socializare, în care Salt Bae tranșa o friptură și o asezona într-un mod inconfundabil. Publicul a fost captivat imediat. Au urmat restaurante deschise în marile capitale ale lumii: Dubai, Londra, New York. Fripturile lui, unele dintre ele învelite în foiță de aur, ajungeau să coste și 2.000 de dolari. Vedete, fotbaliști, influenceri – toți voiau o poză cu Regele Fripturilor.
Salt Bae a știut să transforme mâncarea într-un spectacol. Era actorul principal în propria piesă, iar scena era grătarul din mijlocul restaurantului. Oamenii plăteau nu doar pentru carne, ci pentru spectacol.
Dar în spatele luminilor de pe Instagram, lucrurile nu erau atât de spectaculoase. Într-un singur an, imperiul lui Salt Bae a început să se clatine. Mai întâi, au apărut acuzații legate de bacșișurile angajaților – se spune că le-ar fi păstrat pentru el. În loc să clarifice situația, și-a concediat echipa brusc, fără niciun avertisment.
Clienții au început să se plângă. Mulți au spus că mâncarea nu se ridică la nivelul așteptărilor și că spectacolul e mai impresionant decât gustul. A început să se vorbească tot mai des despre restaurantele lui ca despre o „păcăleală scumpă”.
Momentul care a pus capac a venit în timpul finalei Cupei Mondiale. Salt Bae a intrat pe teren după meci, fără să aibă dreptul, și a început să tragă de jucători pentru a face poze cu ei. Gestul a fost considerat deplasat, iar imaginile cu Messi vizibil deranjat au devenit virale.
Publicul nu l-a iertat. Criticile au curs, iar imaginea lui a fost grav afectată. Recent, a fost refuzat la o petrecere exclusivistă după finala Champions League – a încercat să intre fără invitație și a fost dat afară.
O fostă angajată româncă a povestit cum a fost să lucreze pentru Salt Bae timp de 10 luni, dintre care trei petrecute în Mykonos:
„Am lucrat pentru el timp de 10 luni, în Dubai, dintre care 3 în task force în Mykonos. Totul pe poziția de Supervisor. Steak-ul e bun, prețurile sunt accesibile dacă vrei să mergi să ai parte doar de experiență sau să faci o poză cu el. Dar da, are și acele steak-uri la 1500-2000$ de câteva kg și învelite în foițe de aur”, povestește ea.
Fosta angajată a explicat că bacșișurile erau împărțite între membrii echipei, iar ea le distribuia de obicei cu încă una sau două persoane. Totuși, în comparație cu volumul de muncă, salariul era foarte mic. În schimb, pentru colegii din Grecia, remunerația era considerată acceptabilă.
În ceea ce privește programul și condițiile de muncă, fosta angajată a povestit că în perioada petrecută în Mykonos, timp de trei luni, lucra zilnic de dimineață până târziu în noapte, uneori până la ora 2. Ocupa funcția de supervizor într-unul dintre restaurantele care serveau burgeri. Epuizată după această perioadă intensă, în ultima zi, un manager a încercat să o oblige să rămână la muncă până dimineața, deși ea urma să zboare a doua zi, doar pentru ca el să poată pleca să se odihnească. Însă Salt Bae a intervenit:
„Pe la 12, când stabilisem deja de dimineață cu Nusret că plec, m-a întrebat de ce mai sunt acolo iar când i-am spus de ce, l-a chemat și l-a ‘pedepsit’, să spun așa.”
Deși multe dintre restaurantele lui s-au închis, Salt Bae continuă să se extindă în alte țări, unde încă mai are fani loiali.
„Multe restaurante s-au închis, însă pe de altă parte deschide altele în alte țări unde lumea încă îl venerează”, mai spune românca.
Și în ciuda criticilor, ea recunoaște un merit important:
„Are defecte, poate părea și dur, plin de el, are și momentele lui de om cu care poți discuta omenește. Dar în ceea ce privește consistența și perseverența, nu am ce comenta. Avea un program clar, strict zilnic, pe care nu îl schimba niciodată.”