Preotul Mirea Vîrtejanu, care slujește la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, din București, ne învață cum să ne pregătim pentru Sfânta Spovedanie, din Postul Paștelui, dar și pentru Sfânta Împărtășanie. Tot de la slujitorul bisericii am aflat și în ce condiții avem voie să schimbăm duhovnicul: ”Nu ne putem muta de la un preot la altul, doar așa, că nu ne mai place de el. Nu facem turism duhovnicesc. N-avem voie să spovedim oaia altuia!”, ne-a declarat Mirea Vîrtejanu, pentru Ego.ro. Preotul ne-a povestit cum a salvat viața unui bărbat care, apăsat de griji și de durere, voia să se spânzure.
Preotul Mirea Vîrtejanu, de la Biserica ”Adormirea Maicii Domnului”, din București, ne învață cum să ne pregătim pentru Sfânta Spovedanie:
”Mai întâi, trebuie să ținem post timp de 7 zile. Există un Îndrumar de spovedanie, îl găsim în librării, acolo sunt menționate toate păcatele pe care trebuie să le spunem preotului. Fiecare păcat are mirosul și culoarea lui, acestea se pun pe cămașa botezului. Dacă ne spovedim și nu mai repetăm păcatele pe care le-am mai făcut aveam Raiul asigurat.”
Slujitorul bisericii ne încurajează să venim la spovedanie, păcatele fiecărui credincios fiind în siguranță:
”Nu există altă confidențialitate, de rang mai înalt, nu există să dezvălui vreodată, ceva, cuiva, ce ai aflat în Scaunul Sfintei Spovedanii. Dacă vine vreun soț infidel și crede că, după ce s-a spovedit, află mai apoi soția lui, să nu se teamă! Diavolul le bagă tuturor în cap numai prostii, doar ca să nu se ducă să se curățească sufletește. E bine ca fiecare om cu păcate mari să vină la spovedit, să stea de vorbă cu preotul. Unii chiar plâng în Scaunul Sfintei Spovedanii, regretă greșelile făcute”.
Mirea Vîrtejanu ne-a relatat cazul unui bărbat, care și-ar fi pus capăt zilelor, dacă nu l-ar fi spovedit, în acea seară, când bătuse la poarta bisericii:
”Acestea sunt urgențe, nu mai este vorba la ce duhovnic ești, dacă ai ținut post. Am avut o situație, în Săptămâna Patimilor, a venit un domn în biserică, avea vreo 45 de ani. Mi-a zis: ”Părinte, vreau să mă spovediți!”. Ceasul era după orele 21.00. Era cam băut și am zis în sinea mea: ”Cum să mă înțeleg cu el?”. Așa că l-am sfătuit să meargă acasă și să revină dimineață. Dar, el tot insista: ”Vreau acum!”. Nu voiam să-i spun că-i băut, ci doar că este târziu. A ieșit afară, trebuia să mă dezbrac de veșminte. Începusem să am mustrări de conștiință. Apoi a venit o doamnă și mi-a zis: ”Plânge un om afară, este băut și plânge!”. Am zis să-l cheme de urgență. L-am spovedit de toate păcatele lui. Ce credeți că se putea întâmpla dacă nu-l spovedeam atunci? Voia să se spânzure. Îngerul l-a trimis la spovedanie! Am salvat viața unui om!”.
Dar, slujitorul bisericii ne-a mai povestit și despre un alt caz, al unui bărbat care, înainte de a se spovedi, se confrunta cu mari probleme de sănătate.
”Am avut la spovedanie și o persoană de 88 de ani, mi-a spus toate păcatele lui, din tinerețe până la zi. Era bolnav de diabet, dependent de insulină, de mai bine de 30 de ani. Avea un cap deștept, mult mai deștept decât mine. I-am zis să vină a doua zi, ca să-l împărtășesc și apoi să-și facă insulina. Dimineața, plângea cu lacrimi mari. Mi-a zis că, după spovedanie, viața lui s-a schimbat total. A avut o funcție mare în stat, nu putea merge la spovedit, era pentru prima oară. Mi-a zis așa: ”Nu știu cum am ajuns acasă, nu am mai știut nici de baston, nici de picioare, după spovedit. Iar dimineața, înainte de Sfânta Împărtășanie, aveam glicemia doar 124, niciodată n-am avut sub 250”.
Preotul Mirea Vârtejanu ne-a spus și despre acest obicei bisericesc.
”Pâinea și vinul sunt sfințite, preotul cheamă duhul sfânt, ca să le sfințească, apoi le dă credincioșilor vin cu lingurița, din Sfântul Potir. Lingurița nu este din plastic, de unică folosință, și nici din argint, acestea sunt lucruri doar pentru cei necredincioși, altfel, desacralizăm. Nu avem încredere în Hristos? De peste 2000 de ani s-a împărtășit omenirea cu o singură linguriță. Cel care nu dorește să se împărtășească cu aceeași linguriță, ăla nu are credință în el. Merge doar să bifeze împărtășania.
Eu azi poate am împărtășit 100 de persoane, deci bag lingurița de 100 de ori în Sfântul Potir. La sfârșit, preotul bea tot ce rămâne. Sfântul Potir este cel mai curat și cel mai steril loc din lumea asta, s-au făcut și cercetări în laborator, nu a existat niciun fel de microb. Noi facem regulile pe care ni le-a lăsat Dumnezeu. Că nici eu nu-i zic medicului să mă opereze în nu știu ce cameră, că nu e sterilă, respectăm ce spune medicul. Nu ne-am îmbolnăvit niciodată de la Sfântul Potir, n-a murit niciun preot. Cine comentează, nu este credincios”.
Conform regulilor bisericești, nu avem voie să schimbăm duhovnicul, doar pentru că nu ne mai este pe plac sau că nu ne dă dreptate.
”La mine, când vine cineva la spovedit, pentru prima oară, îl întreb dacă s-a mai spovedit vreodată și dacă are deja un duhovnic. Dacă s-a mai spovedit altui slujitor al bisericii, eu nu am voie să mă bag pentru penitentul altui preot. Nu am voie să spovedesc oaia altuia, biserica nu este turism duhovnicesc. Dar, dacă vine cineva și are o urgență, iar duhovnicul lui este la 200 de km, iar el vine și spune că are un păcat foarte greu, atunci poți face. Dacă-l vezi că vine și este croit pe acel păcat, normal că atunci ar fi o urgență. Dumnezeu nu-și lasă oile lui să place așa, nespovedite. Sunt trei mari situații în care ai voie să schimbi duhovnicul: la moartea lui sau când e bolnav și nu mai poate spovedi și când este mutat în altă țară și nu mai poți ajunge la el. Unii caută ca preotul să fie îngăduitor și să le dea dreptate. Dar, la preot e ca la doctor. El îți face ție rețeta, nu i-o faci tu lui. Trebuie să fim atenți să fim sinceri și să facem ascultare, ca să fim iubiți de Dumnezeu!”.