Produsele de protecție solară sunt indispensabile pentru a proteja pielea împotriva radiațiilor ultraviolete. Cele două tipuri principale de radiații, UVA și UVB dăunează pielii provocând îmbătrânirea prematură. De asemenea, pot crește riscul de cancer de piele. De aceea, crema cu factor de protecție este esențială, dar alegerea ei nu este tocmai ușoară.
Nu toate ingredientele din produse de protecție solară au aceleași beneficii, dimpotrivă. Unele ingrediente ar putea ajuta la prevenirea arsurilor, dar nu a îmbătrânirii, în timp ce altele sunt universal considerate sigure pentru oameni, dar nu pentru mediu. Iată ce ingrediente trebuie să eviți neapărat.
Acestea se găsesc în multe dintre cremele de protecție solară. Unul dintre cele mai populare ingrediente europene, Tinosorb S poate proteja împotriva razelor UVB și UVA. Datorită acțiunii sale, este considerat unul dintre ingredientele ideale pentru prevenirea daunelor solare. Tinosorb ajută, de asemenea, la stabilizarea altor filtre de protecție solară și este permis în concentrații de până la 10 la sută. Cu toate acestea, FDA nu a aprobat acest ingredient din mai multe motive, invocând, potrivit Newsweek, o „lipsă de informații” referitoare la efectele negative.
Oxibenzona, des întâlnită în cremele solare cu spectru larg, ajută la filtrarea atât a razelor UVB, cât și a celor UVA (în special UVA scurte). Este, de asemenea, unul dintre cele mai populare ingrediente, găsit în majoritatea cremelor de protecție solară de pe piața din SUA și poate reprezenta până la 6% din conținut.
Cu toate acestea, în Hawaii a fost interzis acest ingredient după rezultatele unui studiu. Laboratorul Haereticus Environmental a efectuat o cercetare și a constatat că ingredientul a contribuit la albirea și otrăvirea recifelor de corali. Dacă vrei să protejezi mediul este bine să eviți acest ingredient și să cauți creme de protecție solară „verzi”.
Avobenzona este folosită în mod obișnuit pentru a bloca întreaga gamă a razelor UVA. În urma unor studii, s-a constatat că acest ingredient se destabilizează atunci când este expus la lumină. Pentru a combate acest lucru, este adesea asociat cu alte ingrediente (cum ar fi mexoryl). Mexorylul stabilizează avobenzona.
În mai multe țări, avobenzona este utilizată în combinație cu oxidul de zinc și dioxidul de titan în mod specific. Cu toate acestea, în Statele Unite, combinația nu este permisă. Deși se găsește în cremele solare cu spectru larg, este adesea combinată cu alte substanțe chimice. Avobenzona poate pierde între 50 până la 90% din abilitățile sale de filtrare într-o oră de expunere la lumină.