Recensământ 2022. Cum se face autorecenzarea online și ce amendă riscă persoanele care refuză să își dea datele personale

A început recensământul populației și al locuințelor - iată ce trebuie să știi despre această procedură.
Recensământ 2022. Cum se face autorecenzarea online și ce amendă riscă persoanele care refuză să își dea datele personale

Recensământ 2022. Află tot ce trebuie să știi despre autorecenzarea online. Cum se face și ce amenzi riscă cei care nu sunt de acord să își completeze datele personale.

De astăzi a început recensământul populaţiei şi al locuinţelor, procedură care ia startul cu etapa autorecenzării. Pentru cei care doresc să completeze formularele online, trebuie să știe că sunt disponibile până pe data de 15 mai.

Recensământ 2022. Cum se realizează procedura?

Autorecenzarea online se poate sealiza accesând platforma recensamantromania.ro. Primul pas presupune  completarea unui formular de preînregistrare. Ulterior, după completarea formularului, veți primi un link în care apar completate datele personale şi ale membrilor gospodăriei.

Autorecenzarea sau recenzarea asistată, se pot face în spaţiile puse la dispoziţie de fiecare primărie, cu ajutorul recenzorilor.

Persoanele care aleg procedura de autorecenzare primesc o zi liberă plătită de stat. La o săptămână după completarea formularului, veți primi un cod în baza căruia veți primi o zi liberă de la locul de muncă. Preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, afirmă că ziua liberă se acordă pentru orice persoană, fie că lucrează în sectorul public sau privat.

Atenție la datele completate

Cei care refuză să ofere aceste informaţii sau furnizează informaţii incomplete pot fi sancționați. Amenzile  sunt cuprinse între 1.000 şi 3.000 de lei pentru persoanele care nu vor să-și ofere datele personale.

Conform președintelui INS, Tudorel Andrei, procesul de autorecenzare este 100% sigur din punct de vedere al protecţiei datelor personale.

De asemenea, acesta mai menționează că „O altă noutate este că recensământul populaţiei pune la dispoziţie chestionarul atât în limba română, engleză, dar şi în limbile minorităţilor naţionale. În total chestionarul este disponibil în 18 limbi”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Ce nu au făcut niciodată Ramona Olaru, Dani Oțil și Răzvan Simion
6.8 32 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *