Se urează La mulți ani de Sfânta Maria, pe 15 august? Ce spun preoții, de fapt

Ce spune Biserica despre tradițiile de Sfânta Maria, de pe 15 august?
Se urează La mulți ani de Sfânta Maria, pe 15 august? Ce spun preoții, de fapt

Există două sărbători religioase cu același nume, pe data 15 august și pe 8 septembrie. Din acest motiv, foarte mulți români nu știu când ar trebui să facă urări celor sărbătoriți. Se urează La mulți ani de Sfânta Maria, pe 15 august? Iată ce spun preoții, de fapt.

Se urează La mulți ani de Sfânta Maria, pe 15 august?

Pe data de 15 august, toți credincioșii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului.  Aproximativ 2,2 milioane de români, dintre care 1,8 milioane de femei, își celebrează onomastica în această zi. În fiecare an, pe 15 august, se sărbătorește cel mai mare praznic al creştinătăţii, Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare.

Cu toate acestea, în fiecare an, cu această ocazie revine și aceeași întrebare. Mulți nu știu dacă este bine să le faci urări celor care poartă numele Sfintei Maria. Această sărbătoarea face referire la Adormire, un eveniment care, teoretic, nu reprezintă un motiv de bucurie.

Este vorba despre Adormirea Maicii Domnului, mai exact de trecerea în neființă a Fecioarei Maria. De aceea, se presupune că este păcat dacă îi feliciți pe cei care poartă numele Sfintei Fecioare. Conform tradiției, de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului se pomenesc doar morții, iar ziua onomastică poate fi sărbătorită doar pe 8 septembrie. În această zi Biserica sărbătorește Nașterea Maicii Domnului.

Ce spun preoții, de fapt

Biserica consideră însă că această sărbătoare este plină de bucurie. De aceea, nu consideră că e greșit să spunem ”La mulți ani!” sărbătoriților.

Moartea Maicii Domnului este mutare la Viață. Astfel reiese și din troparul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. De aceea, se spune că această sărbătoare nu este tristă, ci una plină de bucurie.

Ce înseamnă sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului

În cărțile sfinte străvechi , se spune că la Adormirea Maicii Domnului, trupul acesteia nu a putrezit și nu a rămas nici în mormânt. Maica Domnului, având trupul viu și proslăvit, a fost mutată la ceruri. Fecioara Maria a fost dusă de îngeri sus și de acolo se roagă de-a pururi pentru noi.

„Cea mai potrivită interpretare și cea caracteristică ortodoxiei este care are în centru învierea, și nu ceea ce pune accentul pe moarte. La noi moartea e doar o ușă, o trecere, un prag. Așa cum spune și rugăciunea: „Mutatu-te-ai la viață ceea ce ești Maica Vieții”. Deci, accentul cade pe viața veșnică, prin urmare este corect să spunem ”, explică și părintele Ioan Chirilă.

În icoana Adormirii Maicii Domnului, Iisus ia la ceruri sufletul Maicii Sale. Este simbolizat de un prunc înfășat în scutece albe.

Citește și în ce zi pică Sfânta Maria 2022. Tradiții, obiceiuri și superstiții

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *