Dovleceii sunt legume delicioase și sănătoase, care pot fi cultivate cu ușurință în grădinile noastre. Totuși, în timpul procesului de creștere, pot apărea probleme precum îngălbenirea frunzelor, ceea ce poate afecta sănătatea generală a plantei și randamentul recoltelor. Acest fenomen poate fi cauzat de diverși factori, cum ar fi condițiile de creștere, probleme de sănătate a plantei sau atacul unor dăunători.
Una dintre problemele cele mai des întâlnite la dovlecei este îngălbenirea frunzelor. Aceasta mai este denumită și cloroză și poate apărea din mai multe motive. Însă cel mai adesea este cauztă de boli și insecte.
Virusul mozaicului castraveților este una dintre cele mai frecvente boli cauzate de prezența insectelor dăunătoare. Așa cum îi spune și numele, aceasta atacă și castraveții, care fac parte din aceeași familie. Boala se manifestă prin îngălbenirea frunzeor la dovlecel, de obicei de-a lungul venelor.
Citește și: Rețete cu dovlecei. Sunt simple și savuroase, nu ai mâncat niciodată ceva mai bun
Virusul este transmis de afide, care se hrănesc cu partea inferioară a frunzelor, ajungând să afecteze creșterea și dezvoltarea fructelor. Vestea proastă este că, odată infectată planta, nu există niciun tratament.
Tot ce poți face este să îndepărtezi părțile afectate pentru a stopa progresia bolii. Ideal ar fi să monitorizezi plantele înainte ca fidele să își facă apariția. Orice semn de afide trebuie tratat imediat cu un săpun insecticid sau ulei de neem.
Citește și: Care este diferența dintre dovlecei și zucchini. Mulți le confundă
Fusarium face și ea parte din categoria bolilor care duc la îngălbenirea frunzelor de dovlecei. Aceasta este o boală provocată de o ciupercă și atacă țesutul vascular al plantei. Sporii trăiesc în sol și pot fi transportați de gândacii de castravete.
Din păcate, odată ce planta este infectată, nu mai există nicio soluție. Cel mai bine este să îndepărtezi și să distrugi plantele infectate.
Prevenția este cel mai bun remediu în ceea ce privește îngălbenirea frunzelor de dovlecei. Potrivit specialiștilor, pentru a elimina această problemă, indicat ar fi să plantezi soiuri rezistente la boli și să pregătești patul în mod corespunzător.
Îainte de plantare, modifică solul cu compost și alte materii organice, lucru care va îmbunătăți structura organică a acestuia.
De asemenea, tetează solul înainte de plantare pentru a identifica orice nutrienți insuficienti și pentru a identifica nivelul pH-ului. Dovlecelului îi place solul ușor acid până la neutru (pH 6,5-7,0).