Secretul celor mai bune clătite. Ce trebuie să pui neapărat în compoziție. Asta le face fragede și aromate

Trucuri pentru un aluat de clătite reușit

Scris de: Oana Matei

11 May. 2023

Secretul celor mai bune clătite. Ce trebuie să pui neapărat în compoziție. Asta le face fragede și aromate

Cui nu-i plac clătitele? Cu umpluturi dulci sau sărate, cu sosuri și creme diverse, prăjite sau coapte, clătitele sunt probabil, cele mai versatile rețete de pe planeta noastră. Sunt multe rețete, fiecare are propria rețetă, moștenită de generații sau adoptate din online. La bază, rețeta de clătite este un aluat subțire din  amestec de făină, ou, unt și lapte, prăjit în tigaie.

Cum poți să prepari cele mai delicioase clătite

Totodată, sunt multe variații ale rețetei de clătite, care includ adaosuri de apă minerală, bere, cidru, coajă de citrice sau în variantele de post. Umplutura se adaugă în funcție de preferințe și imaginație, și poate fi în variante nelimitate. Deși sunt ușor de preparat, clătitele nu ies întotdeauna moi și pufoase, deși am respectat întocmai rețeta. Există câteva reguli pentru prepararea clătitelor moi și pufoase. În rândurile următoare vei găsi sfaturi dar și trucuri pentru a prepara aluatul de clătite perfect.

Clătite pufoase care nu se usucă a doua zi. Secrete și trucuri de preparare

Există multe rețete de aluat de clătite. Ingredientele de bază sunt aceleași: făină, lapte, ouă. Ceea ce diferă de la o rețetă la alta, sunt proporțiile acestor ingrediente. Uite mai jos o rețetă, unde vei găsi, detaliat, modul de preparare și trucurile pentru a obține clătite fragede și pufoase:

  • 500 mililitri lapte
  • 200 grame făină
  • 220 grame ouă (4 ouă)
  • 1-2 linguri zahăr 
  • 60 mililitri apă minerală
  • 3 grame sare
  • 20 grame unt topit 
  • 30 mililitri de rom și o păstaie de vanilie sau 30 mililitri Grand-Marnier și coajă portocale/ lămâie

Preparare

  • într-un blender amestecă bine toate ingredientele. Blenderul este de mare ajutor  pentru a face aluatul de clătite. Dacă nu ai blender sau robot de bucătărie, aluatul pentru clătite îl poți face astfel:
    cu un tel, bate ușor ouăle cu zahărul, sarea și vanilia, apoi adaugă făina și bate din nou. Amestecă apa, laptele și alcoolul și adaugă-le foarte încet, în timp ce continui să bați cu telul. La final se adaugă untul topit: amestecul trebuie sa fie omogen.

    Vezi și Rulouri de clătite sărate cu șuncă și ciuperci la cuptor. Ce trebuie să faci pentru a nu se forma cocoloașe

  • în compoziția de aluat, nu adăuga mai mult zahăr decât cel recomandat pentru că, zahărul se va carameliza și va arde foaia de clătită.
  • în mod ideal, lasă aluatul să se odihnească 2 ore în frigider. Acest lucru va permite glutenului să se dezvolte și vor rezulta clătite ultra pufoase care nu se vor micșora deloc în timpul gătirii și vor păstra marginile foarte moi.
  • tigaia pentru prăjit clătitele este de asemeni importantă în acest proces. Ideale sunt tigăile din fontă sau cele antiaderente.
  • pentru prăjire, tigaia se unge preferabil cu puțin ulei, untul se arde mai repede. Foile de clătite se prăjesc în foaie subțire, la foc mare, . Tigaia trebuie să fie încinsă înainte de a turna aluatul de clătite. Aruncă puțină apă în tigaie, dacă apa începe să sfârâie, tigaia este suficient de încinsă, dacă apa se evaporă imediat , atunci tigaia este prea încinsă și va trebui să o reduci focul.
  • timpul de prăjire a foii de clătite este de aproximativ 1 minut pe fiecare parte.

Sfaturi pentru un aluat reușit

  • Nu amesteca aluatul prea mult timp. În caz contrar, vei avea clătite care se întăresc după gătire.
  • Dacă adaugi zahăr în aluat, nu adăuga prea mult. Foaia de clătite se va lipi de tigaie sau se va arde.
  • În cazul în care nu folosești un blender, respectă ordinea de încorporare a ingredientelor pentru a evita formarea de cocoloașe.
  • Lasă aluatul în repaus pentru minim 30 de minute. Astfel clătitele vor ieși moi și nu se vor usca.
  • Dacă aluatul de clătite este prea gros, se diluează cu puțin lapte sau apă. Dacă e prea subțire, adaugă puțină făină.
  • Pentru prăjit, folosește o tigaie antiaderentă unsă cu puțin ulei. Nu este obligatoriu să folosești o tigaie specială pentru clătite.
  • Acoperă, cu o farfurie sau cu un capac, foile de clătite calde. Acest lucru va menține clătitele fragede.
  • Umple clătitele cu dulceață, gem, creme, miere cu nuci, etc. sau le poți păstra simple, pentru maxim 12 ore, acoperite cu folie alimentară, la frigider.

Vezi și Clătite la cuptor. Nu trebuie să stai să le întorci, sunt gata în doar 10 minute și ies extrem de gustoase

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
8.6 22 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *