Sfântul Andrei 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 30 noiembrie pentru spor și sănătate

Superstițiile de care oamenii țin cont

Scris de: Daoud Andra

29 Nov. 2023

Sfântul Andrei 2023, tradiții și obiceiuri. Ce este bine să faci pe 30 noiembrie pentru spor și sănătate

Sfântul Andrei reprezintă una dintre cele mai importante sărbători din calendarul creștin-ortodox. Apostolul este considerat ocrotitorul poporului român, iar de ziua de 30 noiembrie se leagă o serie de tradiții și obiceiuri de care oamenii țin cont. Ce este bine să faci de Sfântul Andrei 2023, potrivit tradiției populare.

Cine a fost Sfântul Andrei

Andrei a fost unul dintre apostolii lui Iisus și fratele lui Pavel, la rândul său apostol. Aceștia erau fiii unui pescar sărac din Galileea și trăiau din pescuit. Andrei a fost martor la Botezul Domnului în Râul Iordan, iar mai târziu se spune că a fost chemat de Iisus în apostolie. Andrei l-a însoțit de atunci pe Hristos și a fost martor la multe dintre minunile pe care Mântuitorul le-a săvârșit.

După ce L-a văzut pe Iisus cum a înviat, a început să predice Evanghelia în Asia Mică, dar și în zona Dunării și a Mării Negre. A murit fiind răstignit, pe o cruce în formă de X. Andrei a considerat că nu este demn să fie răstignit pe o cruce precum cea a Mântuitorului, de aceea a ales crucea în X. Este reprezentat cu aceasta în icoane.

Citește și: Rugăciunea pe care să o spui de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie. Cuvintele puternice, care te feresc de necazuri

Rugăciunea pe care să o spui de Sfântul Andrei
Icoană cu Sfântul Andrei

Sfântul Andrei 2023, tradiții și obiceiuri

Ziua de 30 noiembrie este dedicată în calendar Sfântului Andrei. Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie și, potrivit tradiției, nu se spală și nu se fac treburi casnice în această zi. Nu este însă singura tradiție de care se ține cont.

  • În popor, sărbătoarea Sfântului Andrei se mai numește și Ziua Lupului sau Gadinetul Șchiop.
  • Se spune că de Sfântul Andrei, se deschid cerurile, la miezul nopții. În credința populară, în această noapte ies strigoii. Pentru a fi protejați de spirite, oamenii agață funii cu usturoi la ușă și la ferestre și chiar ung tocurile ușilor cu usturoi.
  • Fetele pun busuioc sub pernă, în noaptea de 29 spre 30 decembrie, pentru a-și visa ursitul. În unele zone ale țării, se pun și 41 de boabe de grâu sub pernă. Dacă visează că cineva le ia grâul, înseamnă că se vor mărita în anul care vine.
  • De Sfântul Andrei, se pune grâu la încolțit în ghivece. Acesta este simbolul belșugului și cu cât răsare mai repede, cu atât anul care vine va fi mai bun și mai roditor.
  • Oamenii de la țară leagă cu sfoară obiectele tăioase și le pun bine, pentru a nu le găsi nimeni în ziua de 30 noiembrie. Se spune că în acest fel, gospodăria va fi protejată de animale sălbatice.
  • În această zi, nu este bine ca fetele să folosească pieptănul.
  • Femeile pun nouă ceșcuțe de apă într-un vas pe care îl așază lângă icoană.

Citește și: Cine a fost Sfântul Andrei. De ce i se mai spune „Cel dintâi chemat”

Credincioșii merg la biserică și în pelerinaje

De Sfântul Andrei, credincioșii merg la biserică pentru a asista la slujbă și pentru a da de pomană. Se pot împărți bucate de post, dar și preparate din pește. Fiind o sărbătoare care pică în Postul Crăciunului, este dezlegare la pește. Se spune că fetele tinere ar trebui să țină un post mai aspru, pentru a-și găsi ursitul. Acestea fac o turtă din grâu și apă și doar din aceea mănâncă în ziua de 30 noiembrie.

În Dobrogea, se află Peștera Sfântului Andrei, loc în care credincioșii merg în pelerinaj în fiecare an în preajma acestei sărbători. Aceasta se află în județul Constanța, în apropierea localității Ion Corvin.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
7.5 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *