Sfântul Gheorghe nu se va sărbători anul acesta pe 23 aprilie. De ce a luat Patriarhia Română această decizie

Sfântul Gheorghe se sărbătorește an de an pe 23 aprilie. Anul acesta va fi o excepție.
Sfântul Gheorghe nu se va sărbători anul acesta pe 23 aprilie. De ce a luat Patriarhia Română această decizie

În fiecare an, la 23 aprilie, creștin-ortodocșii îl prăznuiesc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, care mai este numit și „purtătorul de biruință”. În România sunt aproape un milion de oameni care îi poartă numele, iar anul acesta ei își vor sărbători onomastica la câteva zile distanță față de data obișnuită. Decizia aparține Patriarhiei Române.

Sfântul Gheorghe nu se va sărbători anul acesta pe 23 aprilie. Care este motivul

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creștinătății, iar în acest an Paștele va fi pe 24 aprilie. Așa cum știm cu toții, această sărbătoare nu are o dată fixă, ci se calculează în funcție echinocțiul de primăvară și următoarea lună plină.

Astfel, se poate întâmpla ca în duminica de Paște, ori în zielele premergătoare acesteia (Săptămâna Mare) să fie, în mod obișnuit, o anumită sărbătoare. În cazul de față, pe 23 aprilie, credincioșii l-ar fi cinstit pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Și cum această sărbătoare ar fi coincis cu Sâmbăta Mare, Patriarhia a decis să devanseze data.

„Normele canonice ale Ortodoxiei prevăd mutarea pomenirii sfinților cu prăznuire care cad în zilele de rând ale Postului Mare, cu atât mai mult a sfinților care cad în Săptămâna Pătimirilor Domnului”, a explicat Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române şi slujitor la Mănăstirea Antim din Capitală, potrivit basilica.ro.

„Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta și Marea Sâmbătă, zi în care credincioșii ortodocși de pretutindeni sunt chemați să-și îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârșită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad și a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El”, a completat acesta.

Când va avea loc sărbătoarea de Sântul Gheorghe anul acesta

Atunci când zilele în care se sărbătoresc sfinții mari din calendarul ortodox cad în Vinerea sau Sâmbăta Mare, sărbătoarea acestora este mutată în a doua zi de Paște, în cazul de față luni, pe 25 aprilie.

”Este singura sâmbătă din an în care se ajunează (după recomandările din tipic, nu se mănâncă nimic până seara, când se servește puțină hrană de post fără ulei). Astfel, semnificația soteriologică a acestei zile liturgice exclude prăznuirea vreunui sfânt. De aceea, indicațiile tipiconale din cărțile de cult impun ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau în Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paști, adică luni în Săptămâna Luminată”, a mai transmis Arhim. Chiril Lovin.

„În calendarul pe anul 2022, pomenirea Sfântului Gheorghe a fost mutată integral pe data de 25 aprilie, deoarece atunci se va săvârși slujba (Vecernia și Utrenia), precum și Sfânta Liturghie (cu lecturile adecvate) pentru pomenirea Marelui Mucenic. În această zi de bucurie pascală își vor serba onomastica cei care-i poartă numele”, a mai spus acesta.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Imagini de la nunta Monicăi Bîrlădeanu cu Valeriu Gheorghiță
8.3 50 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *