Sfântul Haralambie. Ce nu e bine să faci pe 10 februarie. Tradiții și superstiții

Ce rugăciune rostesc creștinii ortodocși pe 10 februarie
Sfântul Haralambie. Ce nu e bine să faci pe 10 februarie. Tradiții și superstiții

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe data de 10 februarie pe Sfântul Haralambie. Este o zi importantă în care se respectă mai multe tradiții și superstiții. În calendar este sărbătoare cu cruce neagră.

Cine a fost Sfântul Haralambie și ce spune tradiția populară românească despre el

Sfântul Haralambie este văzut ca făcător de minuni, apărători de boli, dar mai ales de ciumă, conform tradiției populare românești. Este cinstit pentru faptele sale mărețe pe care le-a făcut pentru oameni și animale. Este cunoscut pentru puterea credinței sale și pentru entuziasmul cu care a împărtășit sfintele învățături creștine.

Atunci când avea 113 ani Sfântul Haralambie a fost supus la chinuri groaznice pentru credința lui nemaiîntâlnită. Tiranul Lucian a considerat că Haralambie este un om bătrân și va fi ușor de înduplecat să se lepede de Hristos.

Astfel, Sfântul Haralambie este cunoscut drept cel mai bătrân mucenic prăznuit de către creștini.

Sfântul Haralambie. Ce nu e bine să faci pe 10 februarie

Tradiția spune că de Sfântul Haralambie preoții sfințesc aghiazmă la biserică, iar oamenii beau apoi din ea pentru sănătate. Se mai folosește și pentru a stropi gospodăriile, vitele și pomii. Oamenii duc la biserică pe 10 februarie colivă și colaci, pe care preoții le sfințesc, apoi se dau de pomană persoanelor bolnave.

Gospodinele fac turte și le împart vecinilor, iar pentru cel care au avut o moartea grea se fac pomeni.

Se spune că dacă plouă în această zi, ploaia va ține 40 de zile. În unele zone din țară femeile pregătesc un colăcel pe care îl rup în patru și aruncă bucățile spre cele patru puncte cardinale. În alte zone femeile se dezbracă și aleargă așa în jurul casei de trei ori pe zi: dimineața, la prânz și seara. Astfel se spune că vor ține departe duhurile și spiritele rele.

Se mai spune că dacă oamenii nu muncesc în această zi și aleg să se odihnească se vor bucura de mult bine atât ei, cât și animalele pe care le au în ogradă, pentru tot restul anului.

Rugăciune către Sfântul Haralambie. Se rostește pe 10 februarie

În ziua de 10 februarie creștinii ortodocși se roagă la Sfântul Haralambie pentru sănătate și pentru mântuire, dar și pentru a fi feriți de primejdie. Iată rugăciunea care se rostește în această zi de sărbătoare:

„Arătatu-te-ai, înțeleptule Haralambie, ca un stâlp neclintit al Bisericii lui Hristos, și ca un sfeșnic pururea luminos al lumii, stră­lucit-ai în lume prin mucenicie, fericite, și ai ri­sipit întunecimea idolilor. Drept aceea, roagă-te lui Hristos cu îndrăzneală, să ne mântuiască pe noi. Amin”.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
9.1 10 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *