În funcție de obiceiul somnului tău, este posibil să ai nevoie de o alarmă puternică pentru a te putea trezi sau de un sunet ceva mai silențios care să nu te sperie. Cercetătorii au descoperit însă care este sunetul pe care trebuie să îl setezi la alarmă pentru a te trezi liniștit și relaxat.
Probabil că foarte puțini dintre noi reușesc să se treazească liniștiți dimineața. Nu trebuie să te prefaci că nu îți este greu să te trezești cât mai devreme în fiecare dimineață, să te pregătești, să mănânci și în cazul în care ai copii, să îi pregătești și pe ei de școală, lucru care, evident îți va lua și mai mult timp.
Procesul de trezire este complex și presupune un efort mare din partea sistemului nervos central. Și totul pornește de la alarma setată de cu o noapte în urmă. Iar dacă sunetul folosit pentru setarea alarmei este fie unul puternic, asemănător unei trompete, fie un fragment din melodia preferată, îți poate influența enorm dispoziția pe care o ai în ziua respectivă, susțin specialiștii.
Însă până la setarea sunetului de alarmă potrivit, calitatea somnului de peste noapte este cel mai important, arată cercetătorii.
„Indiferent și înainte de sunetul pe care îl alegi, primul pas pentru a te trezi simțindu-te pdihnit și cu o stare de bine este, desigur, un som bun”, declară Sydney Aten, cercetător în neuroștiință, specializat în ritmuri cicardiene și somn de la Harvard Medical School.
În mod normal, persoanele adulte au nevoie de 7-9 ore de somn, însă această cifră variază de la o persoană la alta, în funcție consumul de energie de peste zi, mediul înconjurător, stil de viață etc.
Citește și: „Ce se întâmplă de fapt în corp când trecem la ora de vară. Primul lucru pe care îl vei observa”
În ceea ce privește sunetul alarmei pe care ar trebui să îl folosim, un studiu din 2020 făcut de cercetătorii de la Institutul Regal de Tehnologie din Melbourne arată că sunetele neutre (non-melodice) îți pot provoca o stare de amețeală și de continuă somnolență.
Dacă ne referim la suetele puternice, nici acestea nu sunt indicate, întrucât imediat după declanșarea lor, ritmul cardiac crește foarte tare, inducându-ți o stare de panică. Ceea ce poate duce la o zi extrem de stresantă.
De asemenea, sunetele de alarmă relaxante și melodice precum ciripitul păsărilor sau un fragment din melodia favorită, nu sunt nici ele potrivite pentru a fi puse ca alarmă. În cazul în care îți vei face să sune alarma cu melodia favorită, este posibil ca la un moment dat să ajungi o asociezi cu faptul că trebuie neapărat să te trezești, lucru care te va face să îți displacă melodia în sine.
Alte sunete foarte eficiente sunt cele ale unei harpe sau chiar doar vibrația telefonului (în cazul celor care se trezesc cu ușurință).
Totuși, cercetătorii au ajuns la concluzia că nu există un sunet unic care să te poată trezi și relaxa în același timp. Acest proces este influențat de mulți factori și, pentru a alege sunetul potrivit, trebuie să îți cunoști foarte bine organismul și fazele lui de somn (ușor, profund, somn REM).
Există totuși un sfat pe care îl poți urma: stai departe de alarmele puternice și alege o variantă de sunet melodios.