În fiecare an, pe data de 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului. Este una dintre cele mai mari și mai importante sărbători și se întinde pe trei zile. De ea se leagă și o serie de superstiții de care se ține cont de zeci de ani. Care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri de Crăciun 2023, transmise din generație în generație.
Luna decembrie este marcată de o sărbătoare importantă: aceea a Nașterii Domnului. După șase săptămâni de post, credincioșii pot gusta din nou din bucatele de dulce, după ce s-au spovedit și s-au împărtășit. Pregătirile pentru Crăciun încep cu câteva zile înainte, respectiv pe 20 decembrie, când este Ignatul. În această zi se sacrifică porcii și se fac preparatele tradiționale precum tobă, cârnați, caltaboș sau jumări.
În zilele care au mai rămas până la Crăciun, oamenii își pregătesc casele, fac curățenie și intră în atmosfera de sărbătoare. Pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, au loc ultimele pregătiri. Se prepară cozonacul, sarmalele și piftia, dar și tradiționalul desert Scutecele lui Iisus. Acesta este un desert de post, care se servește în Ajun și care este oferit și colindătorilor.
Citește și: Cum să decorezi masa de Crăciun ca să arate spectaculos. 5 idei pentru un decor elegant
Pe 24 decembrie se împodobește bradul și se așteaptă colindătorii. Copiii merg cu Steaua și vestesc, prin colinde tradiționale, Nașterea Mântuitorului. Se spune că este bine să îi primești pe colindători și să îi cinstești, pentru că ei aduc noroc în casă.
În ziua de Crăciun, se ține cont de o serie de tradiții și obiceiuri, transmise din generație în generație. Iată care sunt cele mai importante și mai cunoscute dintre acestea!
Citește și: Turte de Crăciun sau Scutecele lui Iisus, rețeta tradițională din Moldova
Credincioșii duc la biserică pachete cu mâncare, pe care preotul le sfințește. Apoi, acestea sunt date de pomană celor nevoiași. În pachetele de Crăciun se pot pune preparate tradiționale (sarmale, piftie, friptură de porc), dar și cozonac, mere, nuci și vin roșu. De asemenea, nu trebuie să lipsească prescurea (pâinea) și lumânarea.
După ce sunt sfințite, pachetele cu mâncare se împart celor nevoiași. Credincioșii se întorc acasă, unde pregătesc masa de sărbătoare, cu bucate tradiționale. Este bine ca în ziua de Crăciun, să fie aprinsă o lumânare sau o candelă la icoană, care se lasă să ardă toată ziua.