Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2023. Ce nu este bine să faci sub nicio formă pe 25 decembrie. Alungi norocul

Ce este bine să faci pe 25 decembrie

Scris de: Daoud Andra

25 Dec. 2023

Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2023. Ce nu este bine să faci sub nicio formă pe 25 decembrie. Alungi norocul

În fiecare an, pe data de 25 decembrie, creștinii sărbătoresc Nașterea Domnului. Este una dintre cele mai mari și mai importante sărbători și se întinde pe trei zile. De ea se leagă și o serie de superstiții de care se ține cont de zeci de ani. Care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri de Crăciun 2023, transmise din generație în generație.

Cum ne pregătim pentru sărbătoarea Nașterii Domnului

Luna decembrie este marcată de o sărbătoare importantă: aceea a Nașterii Domnului. După șase săptămâni de post, credincioșii pot gusta din nou din bucatele de dulce, după ce s-au spovedit și s-au împărtășit. Pregătirile pentru Crăciun încep cu câteva zile înainte, respectiv pe 20 decembrie, când este Ignatul. În această zi se sacrifică porcii și se fac preparatele tradiționale precum tobă, cârnați, caltaboș sau jumări.

În zilele care au mai rămas până la Crăciun, oamenii își pregătesc casele, fac curățenie și intră în atmosfera de sărbătoare. Pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, au loc ultimele pregătiri. Se prepară cozonacul, sarmalele și piftia, dar și tradiționalul desert Scutecele lui Iisus. Acesta este un desert de post, care se servește în Ajun și care este oferit și colindătorilor.

Citește și: Cum să decorezi masa de Crăciun ca să arate spectaculos. 5 idei pentru un decor elegant

Pe 24 decembrie se împodobește bradul și se așteaptă colindătorii. Copiii merg cu Steaua și vestesc, prin colinde tradiționale, Nașterea Mântuitorului. Se spune că este bine să îi primești pe colindători și să îi cinstești, pentru că ei aduc noroc în casă.

Ce este bine să le dai colindătorilor de Crăciun
În seara de Ajun, se merge cu colindul

Tradiții și obiceiuri de Crăciun 2023

În ziua de Crăciun, se ține cont de o serie de tradiții și obiceiuri, transmise din generație în generație. Iată care sunt cele mai importante și mai cunoscute dintre acestea!

  • În dimineața zilei de Crăciun, se spune că este bine să te speli pe față cu apă rece de izvor, în care ai pus o monedă de argint. În acest fel, se spune că vei fi sănătos și puternic în anul care vine.
  • Pe 25 decembrie, nu se aruncă gunoiul din casă și nu se dau lucruri cu împrumut. Se spune că dacă faci aceste lucruri, risipești norocul.
  • Copiii merg cu Steaua, începând de la Crăciun și până la Anul Nou sau chiar până la Bobotează, în unele zone ale țării.
  • De Crăciun, nu trebuie să îți lipsească din casă o crenguță de vâsc. De asemenea, pe masa de sărbătoare trebuie să ai vasul cu grâu pus la încolțit de Sfântul Andrei, pentru a avea un an îmbelșugat.

Citește și: Turte de Crăciun sau Scutecele lui Iisus, rețeta tradițională din Moldova

  • Se spune că prima persoană care îți trece pragul casei în ziua de Crăciun trebuie să fie un bărbat.
  • Dimineața, în prima zi de Crăciun, credincioșii merg la biserică pentru a asista la slujbă și pentru a da de pomană. Cei care au ținut post și s-au spovedit se pot împărtăși.
  • La micul dejun, în ziua de Crăciun, este bine să mâncăm pește, pentru a fi sprinteni și a trece peste probleme ca peștele prin apă.

Ce se dă de pomană în ziua de Crăciun

Credincioșii duc la biserică pachete cu mâncare, pe care preotul le sfințește. Apoi, acestea sunt date de pomană celor nevoiași. În pachetele de Crăciun se pot pune preparate tradiționale (sarmale, piftie, friptură de porc), dar și cozonac, mere, nuci și vin roșu. De asemenea, nu trebuie să lipsească prescurea (pâinea) și lumânarea.

Citește și: Locul din casă unde trebuie să pui vâscul de Crăciun. Trucul pentru a avea parte de multă dragoste în viața ta

După ce sunt sfințite, pachetele cu mâncare se împart celor nevoiași. Credincioșii se întorc acasă, unde pregătesc masa de sărbătoare, cu bucate tradiționale. Este bine ca în ziua de Crăciun, să fie aprinsă o lumânare sau o candelă la icoană, care se lasă să ardă toată ziua.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câți copii are Florin Piersic, de fapt
8.2 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *