Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2024. Ce e bine să faci pe 23 aprilie. Cum își pot afla fetele necăsătorite ursitul

Superstițiile de care se ține cont

Scris de: Daoud Andra

22 Apr. 2024

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2024. Ce e bine să faci pe 23 aprilie. Cum își pot afla fetele necăsătorite ursitul

În fiecare an, pe data de 23 aprilie, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Gheorge, unul dintre cei mai importanți sfinți din calendar. Acesta este portretizat în icoane cu o suliță, în timp ce omoară balaurul. Această sărbătoare este considerată un hotar între primăvară și vară și de ea se leagă numeroase superstiții. Care sunt cele mai importante tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2024.

Cine a fost Sfântul Gheorghe

În tradiția creștină, Sfântul Gheorghe ocupă un loc important în calendarul ortodox. Acesta este celebrat în fiecare an, pe data de 23 aprilie, fiind considerat martir. Credincioșii cinstesc amintirea celui care a luptat cu credință și curaj pentru creștinism, în timpul persecuțiilor.

Gheorghe a trăit în secolul al III-lea, în regiunea Cappadocia, din Turcia. A fost un general roman de origine greacă și ofițer în garda împăratului Dioclețian și a devenit cunoscut datorită actelor sale de curaj. După ce împăratul Dioclețian a dat decretul împotriva creștinilor, Gheorghe a ales să își mențină credința în Dumnezeu.

Vezi și: Ce este bine să faci de Sfântul Gheorghe pentru noroc, sănătate și prosperitate

Cea mai cunoscută legendă îl are în prim-plan pe Sfântul Gheorghe, în lupta cu balaurul. Este o metaforă a luptei cu persecutorii și a biruinței credinței. Această legendă s-a transmis din generație în generație și a servit drept inspirație pentru reprezentarea sfântului în imagini și icoane.

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Gheorghe 2024

De ziua de 23 aprilie se leagă numeroase tradiții și superstiții. Unele dintre ele se respectă în continuare, mai ales în zonele rurale.

  • Ziua de Sfântul Gheorghe este considerată începutul verii pastorale. Sărbătoarea coincide cu o serie de ritualuri de purificare și de renaștere a naturii.
  • Pe 23 aprilie, băieții și bărbații de la sate fac focuri, despre care se spune că au rol purificator. Se spune că dacă sari peste ”Focul viu”, vei fi sănătos tot anul.

Vezi și: Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe. Cui să urezi „La mulți ani”

  • În trecut, păstorii organizau mese în jurul focului și le ofereau celor nevoiași caș, produse din lapte și plăcinte cu brânză.
  • Fetele care nu sunt căsătorite puneau în mijlocului drumului brazde verzi, împodobite cu coronițe, pentru a vedea care fecior calcă pe ele. Dacă flăcăii nu călcau pe brazde, se credea că fetele cărora le aparțin se vor căsători în anul respectiv.
  • În dimineața de 23 aprilie, fetele mergeau în pădure pentru a culege mătrăgună. Această plantă se punea în pod sau la streașina casei, pentru a atrage pețitori bogați.
  • Oamenii împodobesc stâlpii de la poartă cu ramuri verzi, pentru a avea un an îmbelșugat și pentru ca animalele și oamenii din acea gospodărie să fie protejați de forțele malefice.

Rugăciunea pe care să o rostești de Sfântul Gheorghe

”Sfinte Mare Mucenice, ai viețuit după vrednicia numelui tău. Ai luat pe umerii tăi Crucea lui Hristos și ai lucrat pământul cel înțelenit de înșelarea diavolească. Ai stat în slavă înaintea scaunului Celui Ce le stăpânește pe toate. Fă-te acum mijlocitor al nevoilor noastre! Îngrădește-ne pe noi, nevrednicii, cu rugăciunile tale. Fii izbăvitor al celor robiți de păcate, ocrotitor al săracilor, doctor al bolnavilor.

Vezi și: Postul Paștelui 2024. Cea mai puternică rugăciune pe care să o rostești în timpul postului, are doar 4 cuvinte

Fii îndrumător al celor rătăciți în întunericul acestei lumi. Izbăvește-ne, ca un milostiv, din toată nevoia. Și alungă tulburarea păcatelor și a primejdiilor de multe feluri. Și ne învrednicește pentru rugăciunile tale, să fim și noi buni cultivatori ai pământului vieții noastre! Sfinte Gheorghe, cu inima ta mereu atentă față de alții, cu sufletul tău treaz, tu veneai în ajutorul sufletelor aflate în strâmtorare. Vezi, Sfinte Gheorghe, cum drumul meu este aspru, greu, uneori dureros. Susține-mi curajul împotriva descurajării care mă pândește. Să se deschida ochii spre Lumina.

Pentru ca eu să pot întrezări Iubirea nemarginita a Tatalui meu care ma asteapta si pe care să-l iubesc. Sfinte Gheorghe, fără teama de chinuri și de moarte in fața puterilor acestei lumi, tu ai lăudat măreția Dumnezeului crestinilor si ai distrus idolii. Si astazi, ni se propun mai degraba idoli spre slujire in loc sa-l adoram pe adevaratul Dumnezeu. Ajuta-ne sa rezistam atractiei acestor false divinitati pentru a ne incredinta si darui Tatălui nostru și Mântuitorului nostru, Hristos. Amin”

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este Manfred Spendier, soțul Ancăi Dumitra din Las Fierbinți
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *