Tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată. Când poți spăla după Paște, de fapt

Ce semnifică această săptămână după Paște
Tradiții și obiceiuri din Săptămâna Luminată. Când poți spăla după Paște, de fapt

Luni, a doua zi de Paște, începe Săptămâna Luminată. Aceasta reprezintă începutul unei perioade de sărbătoare ce se va termina după 50 de zile de la Paști, la Pogorârea Sfântului Duh, adică Rusaliile.

Săptămâna Luminată. Tradiții și obiceiuri

În primul rând, până la Înălţarea Domnului la cer, în Biserică se cântă „Luminează-te, luminează-te noule Ierusalime, că slava Domnului peste tine a răsărit”. Toate slujbele îi îndeamnă pe credincioși să aibă bucuria pascală în inimi. La greci se numește și Săptămâna reînnoită deoarece întreaga creație este reînnoită prin Iisus hristos.

Potrivit tradiției, în popor Săptămâna Luminată este închinată morților. Din acest motiv se mai numeşte Săptămâna Blajinilor sau Paștile Morților. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce exact la miezul nopții în noaptea de Paște în biserică se sting toate luminile și lumânările, află că că întunericul semnifică întunericul cel mai din afară al morții și al iadului în care a coborât Hristos Dumnezeu cu sufletul Său uman.

Citește și – Tradiții în a doua zi de Paște. Cele mai cunoscute obiceiuri pe care credincioșii le respectă

Ce fac creștinii în Săptămâna Luminată

Marți, denumită și ca Marțea Albă, nu este bine să se spele, să se lucreze deoarece se spune că părul le va albi celor care vor face asta. De asemenea, nu e bine să calci sau să faci curat prin casă.

Miercuri, la fel ca și vineri, este zi cu harți, deci se poate mânca de dulce. Bărbații au voie să meargă la munca de pe câmp, însă femeile nu. Acest lucru ar aduce ghinion în casa lor.

Joi este o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele, dar cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi. 44 de găleţi cu apă sunt cărate de o persoană, 2 lumânări se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel „sfinţită” se varsă apoi în fântâna din curte.

Vinerea Luminată mai poartă denumirea de Vinerea Scumpă sa Fântânița. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

Sâmbăta din Săptămâna Luminată este prima zi de sâmbătă de după Paști denumită și Sâmbăta Sfântului Cuvios loan şi a ucenicului Sfântului Grigorie Decapolitul. În această zi nu se face parastas, dat fiind că morții vor fi pomeniți în slujba de Paștele Blajinilor, de după Duminica Tomii.

În această perioadă creștinii nu îngenunchează și nu fac mătănii, doar se închină. Se spune că Domnul Iisus nu ne vrea în umilință, ci vrea să ne îndreptăm și să biruim asupra păcatelor noastre.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Simona Țăranu, despre fotbaliștii români care au făcut istorie. Cum este Gigă Hagi
8.8 14 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *