Vești alarmante despre variola maimuței. Ar putea apărea o tulpină hiper-mutantă. De ce au explodat cazurile, de fapt

Specialiștii analizează ce s-ar putea întâmpla cu acest virus în perioada următoare
Vești alarmante despre variola maimuței. Ar putea apărea o tulpină hiper-mutantă. De ce au explodat cazurile, de fapt

Virusul variola maimuței, observat de obicei doar în Africa, continuă să se răspândească în lumea întreagă. Totul se întâmplă mult mai repede decât se așteptau specialiștii, iar aceștia spun că virusul a suferit peste 50 de mutații.

Variola maimuței a fost deja detectată în cel puțin 17 țări, iar situația stârnește îngrijorări. Virusologii din Portugalia, care se ocupă să compare acest virus cu COVID-19, spun că tulpina care circulă în prezent este asemănătoare cu cea apărută în Marea Britanie în urmă cu patru ani.

Vești alarmante despre variola maimuței

Potrivit dailymail.co.uk, mostrele prelevate de la mai mulți pacienți care au variola maimuței arată că virusul a suferit peste 50 de mutații. „Mult mai mult decât ar fi fost de așteptat, luând în considerare rata estimată a mutațiilor ortopoxvirusurilor (virusuri din familia variolei)”, spun specialiștii. Specialiștii spun că un salt evolutiv, ca în cazul tulpinii Covid Omicron, s-ar putea crea un “virus hiper-mutant”.

Focare de variola maimuței, tot mai numeroase

Producătorul danez al vaccinului împotriva variolei, eficient și împotriva variolei maimuței, avertizează că sunt din ce în ce mai multe focare, iar acest fapt se datorează “evoluției genetice” a virusului. Cu toate acestea, experții încă analizează genomul variolei maimuței. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, momentan nu există niciun semn că virusul a suferit mutații.

De ce apar acum cazurile de acest tip de variolă

Virușii se transmit adesea mai ușor în grupuri strânse de oameni, iar experții spun că au fost deja depistate cazuri la persoane de sex masculin. De asemenea, oamenii sunt mai sensibili la variola maimuței acum decât în trecut. Faptul că restricțiile impuse de pandemia de COVID au fost eliminate, ar fi putut contribui la răspândirea bolii.

Totodată, se ia în calcul și omiterea unor cazuri de către medici. E posibil ca acest virus să fi apărut de ceva timp, însă să fi fost ușor confundat cu varicela. De asemenea, erupția cutanată provocată de acest virus seamănă și cu herpesul sau sifilisul.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *