3 rețete cu vinete, perfecte pentru vară. Sunt delicioase și ușor de preparat

Combinații delicioase în care poți găti vinetele

Scris de: Daoud Andra

22 Jul. 2024

3 rețete cu vinete, perfecte pentru vară. Sunt delicioase și ușor de preparat

Vinetele sunt unele dintre cele mai gustoase legume și sunt și foarte versatile. Vara, ne putem bucura de aroma lor în diverse combinații. Dincolo de clasica salată de vinete, aceste legume pot fi folosite și în alte rețele savuroase, cu care îți vei cuceri familia. Iată câteva moduri delicioase de a le prepara și savura!

Rețete cu vinete perfecte pentru vară

Pe lângă salata de vinete clasică, putem folosi aceste legume în diferite rețete, pentru că dau un gust aparte preparatelor. Le putem găti la grătar sau pane, prăjite în ulei de măsline sau la cuptor, iar aceste rețete merită încercate măcar o dată.

Salată cu vinete, roșii și brânză feta

Această salată este o alegere excelentă pentru un prânz ușor sau o cină rapidă. Combinația de vinete prăjite, roșii suculente și brânză feta sărată este pur și simplu delicioasă.

Ingrediente:

  • 2 vinete mari
  • 4 roșii medii
  • 200 g brânză feta
  • 1 ceapă roșie
  • 2 căței de usturoi
  • 3 linguri ulei de măsline
  • 1 lingură oțet balsamic
  • Sare și piper după gust
  • Pătrunjel proaspăt pentru decor

Mod de preparare:

Taie vinetele în rondele și presară sare peste ele, lăsându-le deoparte timp de 30 de minute pentru a elimina ala. Clătește-le și usucă-le bine. Încinge o tigaie cu ulei de măsline și prăjește rondelele de vinete până devin aurii. Taie roșiile și ceapa roșie în felii subțiri. Amestecă vinetele prăjite, roșiile și ceapa într-un bol mare. Adaugă brânza feta sfărâmată, usturoiul tocat fin, uleiul de măsline și oțetul balsamic. Potrivește de sare și piper, amestecă bine și decorează cu pătrunjel proaspăt.

Vezi și: Ce să faci cu ceapa, înainte de a o pune în salata de vinete. Îi schimbă complet gustul, doar așa o vei prepara de acum încolo

Vinete la grătar cu sos de iaurt și mentă

O rețetă simplă, dar rafinată, vinetele la grătar cu sos de iaurt și mentă sunt perfecte ca aperitiv sau garnitură pentru un grătar de vară.

Ingrediente:

  • 3 vinete medii
  • 200 g iaurt grecesc
  • 2 linguri ulei de măsline
  • 1 linguriță zeamă de lămâie
  • 1 legătură de mentă proaspătă
  • 1 cățel de usturoi
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare:

Taie vinetele în felii groase de circa 1 cm. Unge feliile de vinete cu ulei de măsline și asezonează-le cu sare și piper. Prăjește vinetele pe grătar până devin moi și frumos rumenite. Între timp, prepară sosul de iaurt: amestecă iaurtul grecesc cu zeama de lămâie, usturoiul tocat fin și menta mărunțită. Servește vinetele la grătar cu sosul de iaurt și mentă pe deasupra.

Vezi și: Ce trebuie să faci cu vinetele înainte de a le pune pe grătar. Cât se coc, de fapt, pontul marilor bucătari

Parmigiana de vinete

O rețetă de inspirație italiană, plină de arome și potrivită pentru orice ocazie. Se face ușor, iar savoarea ei te va cuceri.

Ingrediente:

  • 3 vinete mari
  • 700 ml sos de roșii
  • 300 g mozzarella
  • 100 g parmezan ras
  • 1 ceapă mică
  • 3 căței de usturoi
  • 1 legătură de busuioc proaspăt
  • 100 g făină
  • 200 ml ulei pentru prăjit
  • Sare și piper după gust
  • Ulei de măsline

Mod de preparare:

Taie vinetele în felii de aproximativ 0,5 cm grosime. Presară sare peste ele și așază-le pe un prosop pentru a elimina excesul de apă și amăreala. Lasă-le așa timp de 30 de minute, apoi șterge-le cu șervețele de bucătărie. Pune făina într-o farfurie și trece fiecare felie de vânătă prin făină. Încinge uleiul într-o tigaie mare și prăjește feliile de vânătă până devin aurii pe ambele părți. Scoate-le pe un prosop de hârtie pentru a elimina excesul de ulei.

Într-o tigaie, încălzește puțin ulei de măsline și călește ceapa tocată mărunt și usturoiul tocat fin până devin translucide. Adaugă sosul de roșii și lasă-l să fiarbă la foc mic timp de 15-20 de minute. Adaugă sare, piper și busuioc tocat după gust. Preîncălzește cuptorul la 180°C. Unge ușor cu ulei de măsline un vas de copt.

Așază un strat de vinete prăjite pe fundul vasului, peste care pune un strat de sos de roșii. Presară mozzarella rasă sau tăiată felii subțiri și parmezan ras peste sos. Continuă să așezi straturi de vinete, sos de roșii și brânză până termini ingredientele. Ultimul strat ar trebui să fie de mozzarella și parmezan. Coace parmigiana în cuptorul preîncălzit timp de 25-30 de minute, până când brânza de deasupra devine aurie și începe să se gratineze.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce a fost dată afară Andreea Bănică de la Casa Mița Biciclista,, din București. Nota a fost 1.200 de lei
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *