30 de întrebuințări ale bicarbonatului de sodiu. Este un ingredient universal în gospodărie, nu trebuie să îți lipsească din casă

Remediul excelent pentru multe probleme casnice

Scris de: Daoud Andra

30 Oct. 2023

30 de întrebuințări ale bicarbonatului de sodiu. Este un ingredient universal în gospodărie, nu trebuie să îți lipsească din casă

Bicarbonatul de sodiu este un ingredient universal în bucătărie. Se folosește la gătit, dar și ca remediu casnic pentru o mulțime de probleme. De la curățat vase și diferite suprafețe până la desfundat chiuveta, iată 30 de întrebuințări ale bicarbonatului de sodiu! De ce ar trebui să îl ai mereu la îndemână.

Cele mai comune întrebuințări ale bicarbonatului de sodiu

1. Curăță calcarul. În combinație cu oțet sau cu zeamă de lămâie, bicarbonatul este cel mai bun antidot pentru depunerile de calcar.

2. Curăță cuptorul. Fă o pastă din bicarbonat de sodiu și suc de lămâie sau oțet și folosește-o pentru a dizolva grăsimea și arsura din cuptor.

3. Curăță ustensilele de bucătărie. Lingurile din lemn, spatulele și tocătoarele pot fi fierte în apă cu bicarbonat, pentru a scoate mirosul și urmele de mâncare din ele.

4. Curăță petele de pe textile. Hainele și alte textile albe care s-au îngălbenit își pot recăpăta aspectul impecabil cu bicarbonat și oțet. Se lasă hainele la înmuiat în apa în care ai dizolvat aceste ingrediente, după care se spală.

5. Curăță interiorul mașinii de spălat. Calcarul și depunerile din interiorul mașinii pot fi îndepărtate cu un amestec pe bază de bicarbonat și oțet. Acesta se toarnă în compartimentul pentru detergent și se selectează un ciclu de spălare fără haine.

Citește și: De ce să presari bicarbonat de sodiu prin curte. Efect uluitor, trucul care îți va ușura viața

6. Curăță cuptorul cu microunde. Taie o lămâie pe jumătate, înmoai-o în bicarbonat și freacă interiorul cuptorului cu microunde.

7. Elimină mirosul din coșul de gunoi. Toarnă conținutul unui plic de bicarbonat în coșul de gunoi, înainte de a așeza sacul.

8. Absoarbe umezeala. Pune câteva linguri de bicarbonat într-un bol și așază-l în dormitor, în dulapuri sau oriunde este umezeală în exces.

9. Te scapă de mirosul din frigider. Pune un recipient cu bicarbonat pe raftul frigiderului, pentru a scăpa de umelează și de mirosuri.

10. Frăgezește carnea. Dacă pui o linguriță de bicarbonat în oala în care fierbi carne, aceasta se va găti mai repede.

De ce e bine sa pui o ceasca cu bicarbonat de sodiu la intrarea in casa
Bicarbonatul de sodiu este un ingredient universal

De ce să speli fructele și legumele cu bicarbonat

11. Face fasolea să fiarbă mai repede. O linguriță de bicarbonat în oala cu fasole înjumătățește timpul de gătire.

12. Afânează aluaturile. În loc să folosești praf de copt, care are un miros specific, pune aceeași cantitate de bicarbonat la prăjituri.

13. Elimină pesticidele din fructe și legume. Când cumperi legume și fructe, lasă-le o jumătate de oră în apă cu bicarbonat, pentru a elimina pesticidele din ele.

14. Dezinfectează tocătoarele. Presară bicarbonat și apoi toarnă câteva linguri de oțet pe tocătoarele din plastic și silicon, pentru a le curăța.

15. Curăță argintul. Atât bijuteriile, cât și tacâmurile din argint își recapătă strălucirea dacă le pui în apă cu bicarbonat.

Citește și: A pus bicarbonat de sodiu în șifonier și a rezolvat o problemă uriașă. Trucul pe care ți-ai fi dorit să-l știi mai devreme

16. Dezinfectează periuța de dinți. Pune-o la înmuiat într-un pahar cu apă și bicarbonat și las-o așa câteva ore, pentru a o dezinfecta.

17. Curăță canapeaua și salteaua. Presară bicarbonat din abundență pe aceste suprafețe, freacă bine cu un burete uscat, apoi aspiră.

18. Curăță podeaua. Dacă vrei o soluție de curățare bio pentru pardoseli, dizolvă o ceașcă de bicarbonat și una de oțet în găleata cu apă pentru mop.

19. Elimină mucegaiul din baie. Cu o periuță de dinți înmuiată în bicarbonat, poți curăța rosturile de la faianță și gresie.

20. Desfundă țevile. Dacă s-a înfundat chiuveta sau scurgerea de la cadă, toarnă o ceașcă de bicarbonat, apoi una de oțet și lasă să acționeze.

Cum te ajută bicarbonatul în grădină

21. Exfoliant pentru corp. Poți amesteca o lingură de bicarbonat cu gelul de duș, pentru a exfolia fin pielea la baie.

22. Curăță grătarul. Poți folosi o perie înmuiată în bicarbonat de sodiu pentru a curăța grătarul, înainte de a-l folosi.

23. Elimină dăunătorii de pe plante. Florile în ghiveci și cele din grădină pot fi protejate de insecte aplicând pe ele un amestec de apă, bicarbonat și săpun lichid.

24. Elimină buruienile din grădină. Presară conținutul unui plic de bicarbonat în grădină, pentru a împiedica plantele spontane să mai crească.

25. Te scapă de furnici. Dacă presari bicarbonat în locurile prin care circulă furnici, acestea nu te vor mai deranja.

Citește și: De ce e bine să pui o ceașcă cu bicarbonat de sodiu la intrarea în casă. Secretul care te scapă de o mare problemă

26. Elimină mirosul din litiera pisicii. Dacă nu vrei să schimbi nisipul atât de des, presară bicarbonat în litieră.

27. Te scapă de petele dificile. Aproape orice pată greu de îndepărtat iese dacă pui un amestec de bicarbonat și oțet pe ea și lași 15 minute, înainte de a pune haina la spălat.

28. Elimină mirosul din pantofi. Presară câteva linguri de bicarbonat în încălțăminte, pentru a scăpa natural de mirosul acesteia.

29. Remediu pentru respirația urât mirositoare. Clătește gura cu apă și bicarbonat, după fiecare spălare.

30. Albește dinții. Bicarbonatul poate fi pus și direct pe periuță, pentru a reda albul dinților.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *