5 trucuri care te vor ajuta să nu mai arunci mâncare la gunoi. Aşa vei evita risipa alimentară

Vei observa că, învățând să gestionezi mai bine cumpărăturile și păstrarea alimentelor, vei face economii şi vei evita risipa alimentară.
5 trucuri care te vor ajuta să nu mai arunci mâncare la gunoi. Aşa vei evita risipa alimentară

Anual, mii de tone de alimente sunt aruncate la gunoi, în țările occidentale. Asta în timp ce în alte țări încă se mai moare de foame. Potrivit unor studii, numai în Spania, o persoană aruncă, anual peste 160 de kilograme de alimente pe an. Astfel, din întregul lanț alimentar, 42% din alimente sunt risipite după ce ajung la consumator. Dar există trucuri care te vor ajuta să nu mai arunci mâncare la gunoi.

Potrivit unui studiu susținut de Federația Spaniolă a Hotelurilor și Restaurantelor, 60% din mâncarea irosită este aruncată din cauză că nu s-a apreciat corect nevoia de alimente și 30% din cauza proastei gestionări a condițiilor de conservare. Alte 10% din alimente sunt aruncate după ce a fost pus prea mult în farfurie.

O serie de măsuri însă pot fi de ajutor în gestonarea mai bună a alimentelor.

1. Atenție la „super oferte”

În prezent, vânzarea produselor cu expirate este total interzisă. Cu toate acestea, vânzarea la un preț mai mic a produselor care urmează să expire este legală (de obicei sunt vândute la reducere). Dacă ceea ce cumperi este pe cale să expire, este mai probabil să se strice înainte de a avea șansa să-l consumi. Aşadar, dacă decizi să cumperi produse „la ofertă”, încearcă să le consumi în aceeași zi.

2. Planifică-ți cumpărăturile

Este important să planifici diferitele mese care urmează să aibă loc în viitorul imediat. Dacă faci clasica „listă de cumpărături” pe baza acesteia, vei evita improvizația și achiziționarea de prea multe alimente la efectuarea achiziției.

3. Nu cumpăra alimente în recipiente foarte mari

Este o greșeală foarte frecventă pe care o facem. Cel mai adesea o facem datorită prețului, care este mai mic raportat la cantitate. Dar produsul care rămâne în borcanul deschis în câteva zile se strică și până la urmă trebuie să-l arunci.

4. Alege alimente care durează mai mult

Pește: alege-l pe cel cu ochi bombați, strălucitori, solzi bine aderați și cu carne fermă.

Carne: ia-o pe cea care are o consistență fermă, culoare roșiatică, aspect suculent și nu are lichid vâscos.

Trucuri care te vor ajuta să nu mai arunci mâncare la gunoi

  • Produse din carne: evită-le pe cele ambalate în atmosferă modificată, care sunt perforate.
  • Ouă: alege-le intacte, fără resturi de fecale sau pene şi care nu prezinte deformări.
  • Fructe și legume: alege-le pe cele care sunt curate și sănătoase și au coaja fermă.
  • Produse congelate: evită-le pe cele cu colorație anormală, moi, cu rupturi sau umede.
  • Produse ambalate: nu le lua dacă sunt rupte sau dacă au pete umede sau alte modificări.

5. Învață să păstrezi bine alimentele cumpărate

Nu le mai pune la congelat după ce s-au dezghețat. Data de expirare a produselor este condiționată de menținerea condițiilor indicate pe ambalaj, potrivit sabervivirtv.com.

Acestea sunt doar câteva trucuri care te vor ajuta să nu mai arunci mâncare la gunoi. Vei observa că vei face și economii destul de bune, învățând să gestionezi mai bine cumpărarea alimentelor și păstrarea lor.

9 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.