6 legume pe care să le plantezi până la jumătatea lunii noiembrie. Rezistă la îngheț și dau recolte bogate la anul

Pot fi plantate în solar sau în grădină

Scris de: Daoud Andra

06 Nov. 2023

6 legume pe care să le plantezi până la jumătatea lunii noiembrie. Rezistă la îngheț și dau recolte bogate la anul

Toamna este asociată în general cu recolta. Se culeg ultimele fructe și legume care s-au copt în grădină și se pregătește terenul pentru a fi semănat din nou, în primăvară. Există însă și alimente care se plantează în ultima lună de toamnă și de savoarea cărora ne vom bucura după ce trece iarna. Iată lista de legume pe care să le plantezi până la jumătatea lunii noiembrie!

Legume care se plantează în luna noiembrie

Prima jumătate a lunii noiembrie este ideală pentru a planta în grădină și în solar anumite răsaduri care vor rodi primăvara viitoare. Dacă vorbim despre câmp deschis, plantările ar trebui să se facă până la jumătatea lunii noiembrie, cât vremea este încă stabilă.

Ploile, răcirea bruscă și înghețul nu creează un mediu propice pentru recolta de iarnă. Legumele plantate la final de toamnă ar trebui să se fixeze în pământ și să prindă rădăcini înainte ca vremea să se strice. În prima jumătate a lunii noiembrie, se plantează în grădină sau în solar morcovii, ceapa, usturoiul, pătrunjelul, mazărea și hreanul.

Citește și: Legumele pe care să le cultivi în luna noiembrie, în grădină. Sunt rezistente la frig și dau roade bogate

Cum se plantează corect aceste legume

Morcovii

Semințele de morcovi se pun în pământ, la o distanță de 30-40 cm între rânduri și 10-15 cm între plante. Alegeți un loc însorit sau cu semi-umbră pentru morcovi. Aceștia au nevoie de soare măcar câteva ore pe zi și nu cresc bine dacă este un loc cu umbră permanentă. Solul ideal este unul nisipos și fertil, iar după plantare, se pune apă din abundență, pentru ca semințele să încolțească repede.

Mazărea

Această legumă care crește în păstăi poate fi cultivată doar în solar sau în seră. Nu rezistă peste iarnă în câmp deschis, având nevoie să fie protejată de îngheț. Solul trebuie să fie unul bogat în fosfor și potasiu, iar pentru o recoltă bogată, trebuie îndepărtate buruienile și dăunătorii.

Citește și: Ce să plantezi după ceapă în grădină. Cele mai compatibile legume pentru recolte bogate

Ceapa și usturoiul

Aceste legume se cultivă asemănător, plin plantarea unor bulbi în pământ. Aceștia pot fi puși la distanță mică unul de altul, însă la o adâncime suficient de mare. Ai nevoie de un sol argilos pentru o recoltă bună. După plantare, udă pământul cu apă din abundență, pentru a grăbi încolțirea. Usturoiul și ceapa pot fi plantate afară, pentru că rezistă la temperaturi de până la -20 de grade.

Hreanul

Această rădăcinoasă se dezvoltă cel mai bine dacă solul este amestecat cu compost. După ce ați pus în pământ rizomii de hrean, acoperiți cu un strat de paie sau de rumeguș, pentru a menține solul cald și umed.

Citește și: Top 10 fructe și legume care rezistă cel mai mult în condiții vitrege. Secretul experților în grădinărit

Pătrunjelul

Atât pătrunjelul folosit pentru frunze, cât și cel plantat pentru rădăcină se pun în pământ toamna târziu. Spre deosebire de celelalte legume, acesta poate fi plantat și iarna. De asemenea, dacă încă mai ai în grădină pătrunjel pe care nu l-ai recoltat în toamnă, îl poți păstra până primăvara viitoare, când se recoltează pentru rădăcini.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cum s-au descurcat Oana Matache și Radu Siffredi la Power Couple, emisiunea care se va difuza la Antena 1
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *