Secretul pentru cea mai delicioasă zacuscă. Ce adaugă gospodinele din Transilvania pentru un plus de savoare, rețeta te va cuceri

Cum stii ca zacusca s-a stricat in borcan, desi ai respectat reteta ca la carte.

Zacusca este unul dintre deliciile toamnei. Gustul său bogat, aroma legumelor proaspăt culese și caloriile puține fac ca zacusca să fie una dintre cele mai potrivite alegeri pentru o gustre sau micul dejun. Însă există un secret pentru a transforma acest preparat într-un adevărat deliciu. Este vorba de un ingredient pe care unele gospodinele din Trasilvania îl adăugă de fiecare dată. Află care este secretul pentru cea mai delicioasă zacuscă.

Secretul pentru cea mai delicioasă zacuscă

Toamna este perioada din an când gospodinele se pregătesc așa cum se cuvine, cu bunătăți diverse din rodul muncii și a recoltei de peste vară. Iar unul dintre deliciile de sezon extrem de apriciate este, fără doar și poate, zacusca –  un preparat cu gust bogat, aromă inegalabilă de legume proaspete și textură fină.

De cele mai multe ori, zacusca este păstrată sub formă de conservă, în borcane, pentru a fi consumată și în timpul sezonului rece, având avantajul de a nu-și schimba deloc gustul.

Ctește și: Ce să adaugi în zacuscă pentru un plus de savoare. Doar bucătarii de top știu asta, secretul pe care trebuie să-l afli și tu

Zacusca de vinete se numără printre cele mai populare delicii care pot fi consumate în sezonul de iarnă. Există o mare varietate de moduri în care poți prepara zacusca, dar cu ajutorul unor trucuri pe care ți le vom dezvălui în cele ce urmează, vei reuși să prepari o zacuscă de vinete mult mai gustoasă decât de obicei.

Cu toții știm că rețeta tradițională de zacuscă se face din vinete, roșii și ardei, însă sunt multe alte ingrediente pe care gospodinele le mai pot adăuga pentru un plus de savoare, precum ciupercile, morcovii sau dovleceii.

În unele zone din Transilvania, la rețetă se adugă și mere. Mai exact, fructele se curăță de coajă și de cotoare, se călesc și se lasă la scurs. Merele se adaugă în zacuscă la final, după ce s-au fiert roșiile.

Rețetă zacuscă de vinete

Ingrediente

  • 2 kg vinete;
  • 500 g gogoșari;
  • 500 g ceapă;
  • un litru suc de roșii;
  • 350 ml ulei;
  • o lingură zahăr;
  • sare, piper, foi de dafin.

Citește și: Câtă ceapă se pune la zacuscă de fapt. Trucul gospodinelor iscusite pentru un gust desăvârșit

Mod de preparare

Se pune la copt jumătatea din cantitatea de vinete și jumătate din cea de gogoșari. Restul de legume se taie cubulețe, ca și ceapa. Se curăță vinetele coapte și gogoșarii de pieliță, după care se toacă mărunt sau se mixează.

De obicei, pentru a se coace foarte bine, fără a se arde, este indicat ca vinetele să fie coapte la foc de lemn. După ce s-au copt uniform, capetele vinetelor trebuie tăiate. Legumele se învelesc în folie de aluminiu și se lasă astfel timp de câteva minute.

Punem ceapa la călit în ulei încins, iar când a devenit sticloasă se adaugă cubulețele de vinete și de gogoșari crude. Se lasă aproximativ 15 minute la călit. După tot acest timp, se adaugă vinetele și gogoșarii copți și se lasă 10 minute. Turnăm apoi sucul de roșii și adăugăm zahărul, sarea, piperul și foile de dafin.

Întreaga compoziție se mai lasă la fiert încă 40 de minute, amestecând, până când este bine scăzută. Zacusca de vinete se pune apoi în borcane, care se închid ermetic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…