Piureul este unul dintre cele mai populare preparate culinare. Se face peste tot în lume și se potrivește pe post de garnitură alături de multe tipuri de carne. Majoritatea oamenilor pun lapte și unt în piure, însă altul este ingredientul care îi dă gust deosebit și textură perfectă.
Trucuri pentru cel mai bun piure
Deși la bază piureul este un preparat aparent banal, pentru a ieși ca la carte, trebuie să ții cont de anumite detalii. Un piure bun este acela care are o textură fină, cremoasă și aerată, în același timp. Iată câteva trucuri care îți garantează un rezultat deosebit!
- Fierbe cartofii întregi, în coajă. Atunci când sunt curățați și tăiați cubulețe, cartofii absorb o cantitate mare din apa în care sunt fierți.
- Folosește cartofi care fierb în același timp. Nu pune două tipuri diferite de cartofi la piure, pentru că este posibil ca unii să fiarbă mai repede și ceilalți să rămână tari. Ideali pentru piure sunt cartofii albi.
- Nu utiliza mixerul. Folosește o ustensilă pentru piure sau o sită, pentru un rezultat cât mai fin. Mixerul sau blenderul fac ca amidonul din cartofi să devină gumat.
- Nu folosi ingrediente reci. Laptele trebuie să fie la temperatura camerei sau chiar fierbinte atunci când îl pui peste cartofi, nu direct din frigider.
Ce să pui în loc de unt în piure
Ingredientele care se folosesc la piure sunt, în general: cartofi, sare, lapte și unt. Acesta din urmă poate fi însă înlocuit cu smântână, pentru un gust bogat și cremos. Alege o smântână cu un procent cât mai mare de grăsime și las-o la temperatura camerei înainte de a o pune la piure.
O variantă excelentă este smântâna pentru gătit, deoarece aceasta nu își schimbă compoziția atunci când este pusă peste cartofii fierbinți. Dacă folosești o smântână cu procent de grăsime de 30%, nu mai este nevoie nici de lapte, nici de unt în compoziția de piure.
Ingredientul pe care să îl adaugi la final
După ce ai omogenizat toate ingredientele, adaugă în piure două linguri de parmezan ras sau pecorino. Acesta se va topi și va da un gust deosebit piureului. Este un truc pe care îl aplică adesea bucătarii din restaurantele renumite și face ca piureul să aibă o aromă aparte.
Poate fi folosit orice tip de brânză maturată, tare, care poate fi dată pe răzătoare. Aceasta se adaugă atunci când cartofii sunt încă fierbinți, pentru a se topi și a se omogeniza cu aceștia și cu restul de ingrediente.