Chifteluțele marinate sunt un fel de mâncare popular cu care suntem obișnuiți din copilărie. Acest fel de mâncare arhicunoscut, prezent în majoritatea meniurilor românești din restaurante, cantine, împinge tava, etc. se face tradițional din carne tocată de porc sau mix de carne tocată de porc cu vită. Îți prezint mai jos o rețetă rapidă de chifteluțe fragede la cuptor.
Chifteluțe fragede la cuptor în sos italian marinara. Secretul ca să iasa suculente
De asemenea, poți folosi carne tocată de curcan, pui sau miel. Sosul, în mod obișnuit, se face din roșii proaspete sau bulion, cu cimbru sau tarhon, foi de dafin, ceapă și ulei.
Pentru rețeta de astăzi, am ales să fac un sos marinara, delicios, cu roșii proaspete, ulei de măsline, ceapă, usturoi și busuioc. Carnea tocată am luat-o de la măcelărie, în amestec cu proporție de 60% carne de vită și 40% carne de porc.
Pentru a fi suculente chifteluțele, mai ales dacă le coci în cuptor, carnea aleasă trebuie să conțină grăsime, din acest motiv prefer amestecul de vită cu porc. Chifteluțele se pot prăji în tigaie sau coace la cuptor. Pentru rețeta de astăzi am ales să le coc în cuptor, pentru că e mai sănătos modul acesta de preparare.
Dacă mixul de carne este fără grăsime sau cu mai puțină grăsime, pentru a ieși chifteluțele pufoase la interior cu o crustă rumenă la exterior este necesar să le ungem cu puțin ulei înainte de preparare.
Hai să ne apucăm de treabă!
Ingrediente chifteluțe
- 600 gr carne tocată amestec vită- porc
- 1 ceapă verde
- 2 felii de pâine fără coajă
- 1 ou
- mărar
- sare, piper
- ulei pentru uns chifteluțele
Ingrediente sos marinara
- 1 lingură ulei de măsline
- 2 cepe mici tocate
- câteva frunze de busuioc proaspăt sau de cimbru
- 1 foaie de dafin
- 3 căței de usturoi pisați
- 0,5 kg roșii coapte sau 2 conserve de roșii tocate
- 1 lingură de pastă de tomate
- 1 linguriță de zahăr
- apă
- sare
- piper proaspăt măcinat

Mod de preparare chifteluțe fragede la cuptor
- Într-un castron se amestecă carnea tocată cu oul sarea, piperul și cimbru. Pentru cantitatea de carne folosită, este suficient un singur ou.
- Nu se pun mai multe ouă pentru că proteinele din ou se coagulează la coacere iar chifteluțele devin tari.
- Se toacă mărunt ceapa și se adaugă în mixul de carne.
- Feliile de pâine se înmoaie în puțină apă, se storc și se amestecă în mixul din castron.
- Cu mâna se frământă amestecul de carne până se omogenizează toate ingredientele.
- Am încins cuptorul la 200 de grade.
- Am pus o foaie de hârtie de copt pe tava de la cuptor, mi- am uns palmele cu ulei și am modelat biluțe de carne pe care le-am așezat în tavă.
- Am dat tava la cuptor pentru 40 de minute, la 200 de grade.
- Cât timp chifteluțele s-au copt, am preparat sosul marinara.
Citește și rețeta secretă a chifteluțelor de la Ikea
Cum se prepară sosul marinara?
- Am spălat și curățat roșiile de cotor, le-am pus in blender după care le- am mixat cu tot cu coajă și semințe.
- În oala în care voi face sosul, am călit ceapa împreună cu usturoiul, până au devenit aurii.
- Am turnat roșiile pasate, busuiocul tocat, foaia de dafin, zahărul și sarea. Am lăsat la fiert pentru oră amestecând periodic.
- După ce s-au copt am scos chifteluțele din cuptor și le-am adăugat în sosul fierbinte. Am lăsat sa fiarbă împreună pentru a se combina aromele.
- Chifteluțele în sos marinara sunt gata de servit.
- Ca și garnitură, chifteluțele se servesc alături de paste, piure de cartofi, cartofi noi cu smântână, orez fiert simplu, cuscus, etc.