Cum se face cel mai bun aluat de pizza. Ce făină trebuie să folosești, de fapt

Cum se face cel mai bun aluat de pizza

Pizza este un preparat care se bucură de popularitate peste tot în lume. O savurăm la restaurant, o comandăm acasă, însă cea mai bună pizza este aceea pe care o facem în propria bucătărie, după gustul nostru. O pizza bună trebuie să aibă un blat crocant și aerat și toppinguri de calitate. Cum se face cel mai bun aluat de pizza și cât trebuie să stea la dospit.

Ce făină se folosește pentru aluatul de pizza

Pizza este una dintre cele mai iubite mâncăruri, mai ales de către copii. Deși mulți preferă să o comande sau să meargă la o pizzerie pentru a o savura, și pizza făcută în casă se poate ridica la cele mai înalte standarde. Pentru a obține o pizza delicioasă, secretul constă atât în ingrediente, cât și în prepararea blatului.

Citește și: Cea mai bună făină pentru cozonac. Multe gospodine greşesc când o aleg

Baza pentru o pizza bună este aluatul. Acesta trebuie să fie frământat corect, să stea suficient timp la dospit și să fie făcut dintr-un tip de făină corespunzător. Potrivit bucătarilor consacrați, cea mai bună făină pentru blatul de pizza și pentru pâine este cea obținută din grâu dur. Se găsește în supermarketuri cu simbolurile 550 și, respectiv, 650.

Prima, făina tip 550, are un conținut de proteine de 9-12% și este potrivită pentru orice tip de aluat. Se folosește în special la frământarea aluaturilor pentru pizza, pâine, plăcintă sau brioșe. Făina 650, pe de altă parte, are un conținut mai ridicat de proteine: 12-14%. Are, de asemenea, o cantitate ridicată de gluten, fiind potrivită pentru aluaturi care necesită dospire, cum este și cel de pizza.

Cum se face cel mai bun aluat de pizza
Făina de tip 550 și cea de tip 650 sunt cele mai potrivite pentru pizza

Cum se face cel mai bun aluat de pizza

Pentru a obține o pizza perfectă, cu blat aerat și crustă crocantă, este nevoie de ingredientele potrivite și de timp suficient de dospire. Ingredientele pentru aluat sunt:

  • făină din grâu dur
  • 500 ml apă călduță
  • 1 plic drojdie uscată
  • 50 ml ulei de măsline
  • un praf de sare
  • 1 linguriță zahăr

Cerne făina într-un vas încăpător. Fă o maia din apa călduță, drojdie și zahăr și las-o 10 minute la crescut. Toarnă maiaua împreună cu uleiul de măsline peste făină și adaugă un praf de sare. Frământă aluatul de pizza cu mâna până când acesta devine suplu și elastic. Nu pune multă făină de la început, mai adaugă pe parcurs, dacă mai este nevoie. O cantitate prea mare de făină face ca aluatul să fie greoi și să nu crească cum trebuie.

Citește și: Pizza cu blat din dovlecei. Rețeta de pizza dietetică fără făină, fără drojdie

Când aluatul se desprinde de vas și de mâini, este frământat suficient. Acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l să se dospească cel puțin 2 ore înainte de a-l folosi. Cu cât aluatul este mai aerat, cu atât va fi și blatul de pizza. Ideal este să frămânți aluatul cu câteva ore înainte și să-l lași la frigider înainte de a face pizza.

Atunci când îl întinzi, ai grijă însă să fie la temperatura camerei. Glutenul se relaxează la căldură și aluatul va fi mai elastic și mai ușor de manevrat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…