Cea mai bună făină pentru cozonac. Multe gospodine greşesc când o aleg

Cozonacul este vedeta mesei de sărbătorie. Pentru ca acesta să iasă perfect, fiți atenți la ce făină folosiți. Trebuie să țineți cont de calitate
Cea mai bună făină pentru cozonac. Multe gospodine greşesc când o aleg

Cea mai bună făină pentru cozonac, pentru ca acesta să crească și să fie cât mai pufos. Cozonacul este unul dintre cele mai apreciate preparate din perioada sărbătorilor. Fie Crăciun sau Paște, acest preparat nu lipsește de pe masa românilor. Multe gospodine aleg să îl gătească în propria bucătărie, iar pentru asta, trebuie să aleagă cele mai potrivite ingrediente. Făina este ingredientul de bază, așa că fiți atenți de care folosiți. Multe gospodine greşesc când o aleg.

Cea mai bună făină pentru cozonac, cu care sigur nu dați greș

Cozonacul este vedeta mesei de sărbători. Pentru ca acesta să iasă perfect, fiți atenți la ce făină folosiți. Trebuie să țineți cont de calitate și nu neapărat de prețul acesteia, dacă vreți un cozonac perfect. Cea mai bună făină pentru cozonac se găsește în comerț.

În ultimii ani, firmele panificație au adus pe piață mai multe tipuri de făină în funcție de produsele pe care doriți să le gătiți.

Ei bine, aceste tipuri de făină depind de gradul de rafinare al cerealelor din care este făcută. Este bine să vă interesați și să aflați de la cei mai buni bucătari, ce făină să alegeți, pentru un cozonac reușit.

Făină pentru cozonac
Făină pentru cozonac

Tipurile de făină. Cea mai bună făină pentru cozonac

Aceste tipuri fi clasificate în funcție de produsele pentru care sunt destinate

  • Pentru aluaturile pufoase și aluaturile ușoare de patiserie- folosiți făina 000
  • Pentru produsele din cofetărie sau pentru produse de patiserie- folosiți făina 480 (sau 450), aceasta fiind mai fină ca și textură.
  • Pentru prăjituri, biscuiți, brioșe, pâine, tarte, foi de plăcintă, croissante- folosiți făina 550, aceasta fiind mai dură.
  • Făina 650 este cea mai bună pentru cozonac. Aceasta are un conținut mai mare de gluten, este folosită pentru aluaturi elastice care au nevoie de dospire precum: pâinea, pizza, focaccia.

Rețetă de cozonac

Ingrediente pentru aluat

  • 1 kg de făină
  • 500 ml lapte
  • 200 g unt
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală
  • 1 esenţă de vanilie
  • 50 g drojdie
  • 200 g zahăr
  • 5 gălbenuşuri

Ingrediente umplutură

  • 1 esenţă de rom
  • 250 g miez de nucă
  • 100 g stafide
  • 250 g rahat
  • 4 albuşuri
  • 4 linguri de zahăr
  • 3 linguri de cacao

Mod de preparare:

Dizolvați drojdia în puțin lapte cald. Amestecați cu o libgură de făină și zahăr, maiaua obținută. Lăsați la crescut aproximativ 15 minute. Separat, într-un bol mare se pune făina gălbenușurile bătute în prealabil cu zahăr, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie și portocala, dar și esențele. Amestecați totul până obțineți coca.

Se topește untul și se lasă la răcit. Dacă vreți un cozonac pufos puteți înlocui untul cu 100 de grame de smântână și 100 de unt. Coca obținută se acoperă cu un prosop și se lasă la crescut.

Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul și se adaugă deasupra cacao, esență și nuci, obținând astfel umplutura. După ce aluatul și-a dublat volumul se împarte în două și se modelează cu ajutorul unui sucitor.

Punem jumătate din cantitatea de umplutură pe întreaga suprafață, presărăm deasupra stafide și, după gust, bucățele de rahat. Aluatul se rulează și se așază în forma de cozonac. Îl mai lăsați acoperit timp de 30 de minute, înaintede a-lintroduce la cuptor. Băgați apoi la cuptor unde îl țineți timp de o oră.

8.8 218 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.