Ce poţi face cu resturile de cozonac uscat. Reţete care te vor ajuta să le refoloseşti

Ce poţi face cu resturile de cozonac uscat

Ce poţi face cu resturile de cozonac uscat, rămas după sărbătorile Pascale. Se spune că nimic nu se aruncă, totul se transformă. Această teorie se aplică și în cazul cozonacului uscat, rămas după încheierea sărbătorilor. Există câteva rețete delicioase, ușor de preparat cu doar câteva ingrediente la îndemâna oricui. Iată mai jos, rețete care te vor ajuta să refoloseşti resturile de cozonac.

Ce poţi face cu resturile de cozonac uscat

Fie că este vorba despre Paște sau Crăciun, după sărbători se întâmplă să rămânem cu cozonaci neconsumați. Drept urmare, nu aruncați resturile, ci pregătiți câteva preparate cu care nu veți da greș. Ce poţi face cu resturile de cozonac uscat.

Budin de cozonac uscat cu mere caramelizate și brânză

Ingrediente

  • 50 g unt pentru uns forma
  • 50 g zahăr pentru tapetat forma
  • 600-700 g pâine sau cozonac – cca. 14-15 felii
  • 250 ml lapte

Ce poţi face cu resturile de cozonac uscat. Crema de brânză de vaci

  • 1 linguriță extract de vanilie sau 2 plicuri zahăr vanilat
  • coaja rasă de la ½ lămâie
  • un vârf de cuțit sare
  • 3 ouă
  • 500 g brânză dulce de vaci
  • 200 g smântână groasă (min. 20% grăsime)
  • 150 g zahăr

În plus:

  • 50 g unt
  • 200 g stafide
  • 25 g zahăr pudră vanilat pentru decor
  • 6 mere + suc de la ½ lămâie
  • 50 g zahăr

Mod de preparare:

Puneți brânza de vaci într-un castron încăpător. Adăugați ouăle întregi, smântâna, coaja rasă de lămâie, vanilia și sarea. Adăugați puțină sare. Lăsați brânza de vaci timp de 10 minute, pentru ca stafidele să se umfle. Între timp, spălați merele, păstrați coaja, scobiți-le și scoateți semințele, apoi le feliați.

Le puneți într-un castron și stropiți cu zeama stoarsă de la 1/2 de lămâie. Acest suc de lămâie are rol antioxidant și aduce și un gust plăcut acrișor. Lăsați cuptorul la încins la 170 C .

Alegeți o tavă, pe care o ungeți cu 50 g de unt moale și tapetați cu 50 g de zahăr. Așezați feliile de pâine sau cozonac. Le stropiți cu cu cca. 250 ml de lapte rece.

Desupra lor turnați toată crema de brânză de vaci cu smântână și stafide. De-asupra se pun feliile de măr. Băgați tava cu budinca cu mere la cuptorul preîncins la 170 C, care s-a copt timp 50 de minute.

Budincă de cozonac cu brânză și bezea

Ingrediente

  • 100 g zahăr
  • 150 g merișoare
  • un praf de sare
  • vanilie
  • pesmet sau unt pentru formă
  • 350-400 g cozonac uscat sau cornuri
  • 100 g unt
  • 400 g brânza de vacă
  • 250 g smântână
  • 5 ouă

Mod de preparare

Tăiați cozonacul sau cornurile mărunt, ca niște crutoane. Topiți untul într-o tigaie și adăugați bucățile de cozonac, pentru a se rumeni.

Amestecați 5 gălbenușuri și 2 albușuri cu brânză, se adaugă vanilia și smântână. Păstrați 3 albușuri pentru bezea. Adăugați merișoarele și amestecați. La final, adăugați și bucățile de cozonac si se amesteca. Se tapetează un vas cu unt și cu pesmet și se pune compoziția în vas. Albușurile se bat spumă , iar când spuma e ferma se adaugă zahărul. Spuma, care trebuie să fie lucioasă, se așază peste compoziția din tavă și se nivelează ușor cu spatula. Budinca de cozonac cu brânză și bezea se coace 20 de minute la 180° C. 

Iată ce mai poţi face cu resturile de cozonac uscat

  • Gubă cu mac și sos de vanilie
  • Budincă de cozonac cu bezea și brânză
  • Budincă Diplomat de cozonac cu rom și fructe confiate
  • Budincă simplă de cozonac cu stafide și rom
  • Budincă de cozonac cu pere și ricotta sau cremă de brânză

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…