Secretul celui mai pufos cozonac. Cu ce trebuie să amesteci gălbenuşurile când prepari aluatul

Cum să obții cel mai pufos aluat pentru cozonac. Iată ce trebuie să știi înainte de a te apuca de treabă.
Secretul celui mai pufos cozonac. Cu ce trebuie să amesteci gălbenuşurile când prepari aluatul

Secretul celui mai pufos cozonac constă în tehnica de a-l pregăti înainte de a-l băga în cuptor. Știm, este mult mai ușor să cumperi de-a gata un cozonac de la patiserie. Însă, merită oare să sacrifici toată aroma și prospețimea doar pentru comoditate? Cozonacul nu este întotdeauna cel mai ușor de preparat. Dar dacă ții cont de câteva secrete, vei fii surprinsă de cât de simplu poate fi să obții cea mai delicioasă prăjitură cu nucă. Iată cu ce trebuie să amesteci gălbenuşurile când prepari aluatul.

Secretul celui mai pufos cozonac

  • Pentru început, trebuie să știi că este recomandat să frămânți aluatul într-un vas călduț. Îl poți lăsa pe ragaz să se încălzească sau clătește-l cu apă fierbinte înainte de utilizare. Ouăle sunt foarte importante, de aceea, pentru cozonac este bine să alegi mereu ouă proaspete de găină.
  • Când pregătești aluatul, laptele trebuie să fie foarte puțin cald, dar nu fierbinte. Pentru a obține o spumă tari și lucioasă, ca de bezele, adaugă puțin suc de lămâie în albușuri.
  • Când prepari aluatul, gălbenușurile se amestecă de obicei cu puțină sare sau cu șofran dizolvat în lapte, în prealabil, pentru un aluat cu o culoare mai galbenă.
  • Nuca trebuie să fie foarte bină curățată. Nimeni nu-și dorește să găsescă apoi coji de nucă în feliile de cozonac, așadar mare atenție. Ca să-i înlături gustul amar, fierbe nuca în lapte.

Cum se frământă aluatul

Aluatul se frământă întotdeauna într-o cameră călduroasă, de preferat în bucătărie. Ingredientele folosite trebuie să fie la temperatura camerei. Nu deschide geamul în camera în care vrei să te apuci de frământarea aluatului. Deoarece aluatul este lipicios la început, trebuie adăugat și puțin unt topit, combinat cu ulei sau cu untură. De preferat, aluatul se frământă până devine elastic. Nu se rupe, ci trebuie împăturit cu grijă.

Cu cât este împăturit mai bine și mai frământat cu grijă, cu atât aluatul va ieși mai pufos. Foarte important, aluatul nu trebuie să fie frământat prea mult timp, ci sunt de ajuns aproximativ 20 de minute. La final, aluatul trebuie pus la dospit cel puțin o oră, până când volumul lui se dublează. Acoperă vasul cu un prosop de bucătărie.

Ca aluatul să iasă cât mai bine, dăcă ai mai puține ouă, poți să adaugi câteva linguri de lapte în plus. Înainte să adaugi laptele, ține cont de consisteța făinii. Cel mai bun ar fi un lapte de țară, mai gras.

Cuptorul este bine să fie foarte bine încins înainte de pune cozonacii la copt. Totuși, se recomandă să fie copți la foc mic, altfel vor prinde crustă fără să fie copți pe interior.

 

 

 

 

 

 

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
9.8 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *