Ce drojdie trebuie să folosești pentru aluatul de cozonac. Acesta este secretul, de fapt, ca să iasă mare și pufos

Ce drojdie trebuie să folosești pentru aluatul de cozonac

Cozonacul este nelipsit de pe mesele românilor de sărbătoare. Este un desert sățios, delicios, iar aroma cozonacului făcut în casă nu se compară cu nimic. Pentru a ieși ca la carte, trebuie să știi ce drojdie trebuie să folosești pentru aluatul de cozonac și în ce cantitate. Așa te asiguri că va crește cum trebuie și va fi pufos.

Detaliul care face diferența: ce drojdie trebuie să folosești pentru aluatul de cozonac

Cozonacul se numără printre preparatele tradiționale de Paște și de Crăciun și nu lipsește de pe mesele românilor. Cu nucă, rahat, mac sau stafide, toate felurile de cozonac au în comun același lucru: aluatul trebuie să fie pufos și crescut, iar pentru a obține acest rezultat trebuie să ții cont de câteva detalii.

Citește și: Câte minute trebuie frământat aluatul de cozonac. Semnul care arată că este gata. Ce trebuie să apară pe cocă

În primul rând, ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei. Făina și ouăle trebuie să stea la căldură cu câteva ore înainte de frământare, iar laptele și untul vor fi încălzite pe foc. Felul în care va crește cozonacul pornește de la frământare. Ai nevoie de drojdie în cantitate suficientă și de multă răbdare.

Poți folosi drojdie uscată sau proaspătă, însă trebuie să știi că diferă cantitatea. Drojdia uscată are avantajul că are termen de valabilitate mai mare și poate fi păstrată mai mult timp în casă. În plus, se dizolvă mai ușor atunci când este amestecată cu lapte și zahăr. Cantitatea corectă, la 1 kg de făină, este de 14 g drojdie uscată sau 50 g drojdie proaspătă.

Citește și: Ingredientul care distruge aluatul de cozonac. Nu îl adăuga sub nicio formă

Cata drojdie se pune in cozonac
Echivalentul pentru 7 g de drojdie uscată este 25 g de drojdie proaspătă

Ce se întâmplă dacă pui prea multă drojdie în aluat

Unul dintre secretele cozonacului perfect constă în respectarea rețetei și cântărirea ingredientelor. Unele gospodine tind să pună mai multă drojdie, pentru a se asigura că aluatul se va dospi cum trebuie. Nu este necesar, ba chiar o cantitate prea mare de drojdie poate da un gust acru cozonacului, lucru care nu este de dorit.

Citește și: Din ce sunt făcuți de fapt cozonacii vânduți în supermarketuri. De asta au un preț mai mic

În cărțile mai vechi de bucate de recomandă folosirea unei cantități mai mari de drojdie, pentru că în perioada în care acestea au fost editate de folosea drojdie lichidă. În prezent, atât drojdia proaspătă cât și cea uscată sunt concentrate, motiv pentru care nu este nevoie de o cantitate mai mare decât cea menționată anterior.

Felul în care va crește cozonacul depinde de cum crește maiaua. Drojdia se dizolvă în lapte călduț, amestecat cu o lingură de zahăr și una de făină. Se lasă să crească până când își dublează volumul, apoi se toarnă peste făină și se amestecă cu celelalte ingrediente. De asemenea, aluatul de cozonac trebuie lăsat la dospit într-un loc cald și fără grabă, pentru a crește și a deveni pufos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…