De ce se pune oțet în aluat. Trucul secret al gospodinelor desăvârșite

De ce pune oțet în aluat

Multe gospodine folosesc oțetul în prepararea aluatului pentru plăcintă. Acesta este un truc util pentru frăgezirea aluatului și nu numai. Oțetul nu este un ingredient standard în preparatele de patiserie sau de panificație, se folosește doar în anumite tipuri de aluat. Un exemplu, în care oțetul poate fi utilizat în aluatul de pâine, este în rețetele de pâine cu maia. Oțetul poate ajuta la controlul acidității și la menținerea unei stabilități mai bune în timpul procesului de fermentare. De asemenea, poate contribui la dezvoltarea aromei și a texturii aluatului.

Oțetul frăgezește aluatul de patiserie

Oțetul este adăugat în aluatul de patiserie pentru a îmbunătăți anumite aspecte ale rezultatului final. Iată câteva motive comune pentru care oțetul este utilizat în aluatul de patiserie:

  1. Controlul glutenului: Oțetul ajută la inhibarea dezvoltării excesive a glutenului din aluat. Glutenul este o proteină prezentă în făină care, atunci când este amestecată cu lichide și lucrată, își dezvoltă structura elastică. Adăugarea oțetului în aluat ajută la împiedicarea formării unui gluten puternic, ceea ce rezultă într-un aluat mai fraged și mai sfărâmicios.
  2. Reacție cu bicarbonatul de sodiu sau praful de copt: Oțetul conține acid acetic, care poate reacționa cu bicarbonatul de sodiu sau cu praful de copt în aluat. Această reacție chimică eliberează dioxid de carbon, care face aluatul să crească și să devină pufos. Acest efect este folosit în special în rețetele de fursecuri sau de prăjituri.
  3. Stabilizarea culorii: Oțetul poate ajuta la menținerea culorii în produsele de patiserie. În cazul anumitor fructe, cum ar fi merele sau fructele de pădure, oțetul poate preveni oxidarea acestora și închiderea la culoare. Adăugarea unei mici cantități de oțet în aluat poate ajuta la menținerea unui aspect mai proaspăt și mai atrăgător al ingredientelor.
  4. Controlul fermentației: Oțetul poate ajuta la controlul fermentației în aluaturi dospite. Aciditatea oțetului poate inhiba dezvoltarea excesivă a drojdiei sau a altor agenți de dospire, evitând astfel creșterea excesivă a aluatului sau pierderea formei produselor de patiserie.

Vezi și Cum faci cel mai bun ștrudel cu mere. Ingredientul pe care trebuie neapărat să-l adaugi, iese delicios așa

La ce tip de aluat se folosește oțetul

Oțetul poate fi adăugat în diferite tipuri de aluat, în funcție de rețeta și produsul dorit. Iată câteva exemple de aluaturi în care se poate adăuga oțet:

  1. Aluaturi fragede: Oțetul este adesea adăugat în aluaturile fragede, cum ar fi cele folosite pentru tartă, cornulețe sau fursecuri. Oțetul ajută la relaxarea glutenului și la obținerea unei texturi mai fragede și mai ușoare. De obicei, oțetul se adaugă direct în aluat, în timpul amestecării ingredientelor.
  2. Aluaturi pentru foietaj:  Oțetul diluat cu apă rece care este folosit pentru hidratarea aluatului.
  3. Aluaturi pentru clătite: Unele rețete de clătite pot include oțet în aluat pentru a ajuta la activarea bicarbonatului de sodiu și a obține clătite pufoase și moi. Oțetul este adăugat în laptele sau amestecul de lichide folosit în rețetă.

Vezi și La ce temperatură se coace foietajul. Regula principală pe care trebuie să o respecți, așa va ieși perfect

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cele mai populare

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a mai vrut să audă de mine pentru că este căsătorit

EGO - povestea ta

Am rămas însărcinată cu un coleg de muncă după o aventură de-o noapte. Când a aflat, nu a…

Nu cred că mi-aș dori să-și lase familia pentru mine, dar cred că mi-ar fi plăcut să simt puțin sprijinul lui acum. La urma urmei,…
Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Celebrități din România

Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul gazetar a făcut publică media obținută

Cristian Tudor Poepscu a dezvăluit ce notă a obținut la examenul de Bacalaureat. [...]Citește mai mult... from Ce notă a luat CTP la BAC. Cunoscutul…
Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

EGO - povestea ta

Îmi înşel soţul cu şeful meu de aproape doi ani. Chiar el m-a împins să fac asta

Îmi înșel soțul cu șeful meu și nu mă simt vinovată. Partea tristă e că tocmai el e cel care m-a împins spre asta. [...]Citește…

Cele mai noi știri

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like IT” avertizează părinții: „Degeaba ți-ai luat mașină scumpă”. Greșeala pe care o fac mulți. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Tatăl unui băiețel și fost instructor de conducere defensivă, Marian Andrei de la „I Like…

Mulți îl cunosc pe Marian Andrei drept prezentatorul emisiunii „I Like IT” de la Pro TV. Dincolo de lumina reflectoarelor, însă, el a fost pilot…
Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în magazine și pe auchan.ro

Fashion and shopping

Auchan dă startul Black Friday 2025: peste 1.500 de produse cu reduceri de până la 50% în…

Auchan România anunță lansarea campaniei Black Friday 2025, care se va desfășura în perioada 5–18 noiembrie, atât în magazinele fizice, cât și online, pe auchan.ro.…
Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile estetice: „Sunt utile, important este când vrei să ți le aplici și de ce”. EXCLUSIV

Exclusiv Ego.ro

Adrian Nartea, tatăl a două fete, vorbește despre frumusețea modernă și operațiile…

Adrian Nartea explică de ce nu toate modificările estetice sunt necesare, cum decizi cu adevărat dacă ai nevoie și ce rol joacă percepția noastră despre…