Acte necesare înscriere liceu 2022. Ce trebuie să conțină dosarul

A început înscrierea elevilor la liceu. Ce documente trebuie să conțină dosarul pentru admitere
Acte necesare înscriere liceu 2022. Ce trebuie să conțină dosarul

Acte necesare înscriere liceu 2022. În perioada 4-11 iulie, absolvenții de clasa a VIII-a împreună cu părinții acestora pot completa fișele de înscriere la liceu în prezența diriginților claselor a VIII-a. Media pe care au obținut-o elevii la evaluarea națională și media generală din cei patru ani de studii din ciclul gimnazial reprezintă criteriul în funcție de care elevii vor fi repartizați sau nu la liceele dorite. Însă până la repartizarea computerizată, candiații vor trebui să pregăteacă o serie de acte pentru înscriere. Iată care sunt acestea.

Acte necesare înscriere liceu 2022

Conform calendarului admiterii în învățământul liceal de stat, în perioada 4-11 iulie candidații vor depune sau transmite dosarele de înscriere la secretariatele liceelor în care au fost admiși. La fel ca în anii precedenți, și în acest an repartizarea elevilor la licee se va face computerizat, iar procedura va avea loc pe data de 14 iulie.

Înscrierea la liceu se face pe baza unui dosar care trebuie să conțină următoarele adocumente:

  • cererea de înscriere (aceasta se primește de la liceu și diferă de la o școală la alta)
  • copie după cartea de identitate (doar în cazul în care minorul a împlinit vârsta necesară pentru a avea buletin)
  • copie după certificatul de naştere
  • unele licee cer și copii de pe actele de identitate ale părinților
  • adeverinţă cu notele şi cu media generală obţinute la Evaluarea Naţională
  • foaia matricolă pentru clasele V – VIII (care să includă și calculul mediei generale)

Cum se calculează media de admitere la liceu

Repartizarea elevilor la liceele de stat se va face în baza mediei obținute la evaluarea națională, care va avea o pondere de 80% și a mediei claselor V-VIII, cu o pondrere de 20%.

Media de admitere la liceu 2022 se calculează astfel:

MA = 0,2 x ABS + 0,8 x EN

unde:

MA = media de admitere
ABS = media generală de absolvire a claselor V-VIII
EN= media generală obținută la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a.

Cumpletarea fișei de admitere la liceu 2022

În completarea fișelor de admitere la liceu, absolvenții clasei a VIII-a sunt sfătuiți să aibă în vedere următoarele aspecte:

1.  Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor.

2. Completează pe primele locuri opțiunile dorite în od deosebit, chiar dacă nu știi dacă media îți permite să intri la respectivele unitățți de învățământ. Continuă cu opţiunile care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă. Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place decât să nu intri deloc.

3. Ia în calcul mediile de admitere din anii precedenți pentru a-ți calcula șansele de intrare la fiecare din opțiunile menționate.

4. Completează un număr cât mai mare de opțiuni pentru că nu îți poate dăuna în nicion fel. Vei fi admis la prima opțiune selectată la care sunt locuri libere. Un număr prea mic de opţiuni îţi poate diminua serios şansele de a fi admis. Există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opţiunile exprimate.

5. Potrivit statisticilor, mediile de admitere se măresc de la un an la altul, de aceea ar fi bine să ai trecute pe fișă cât mai multe opțiuni. Este posibil ca la una dintre unitățile de învățămât selectate, media de admitere să fie mult mai mare decât în anii trecuți. Așadar, nu bifa doar opțiunile care te interesează în mod deosebit.

6. Validarea fişelor este o operaţiune simplă, dar obligatorie pentru toţi candidaţii. Astfel poți corecta eventualele greşeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele şcolare pe fişa de opţiuni sau scrierea ilizibilă a codurilor liceelor.

Te-ar putea interesa și: „Model fișă de înscriere la liceu 2022. În ce ordine trebuie să bifezi opțiunile”

Pentru un BestRucsac personalizat cu eroul preferat al copilului tău, pe bestmag.ro foloseste codul „playtech” și beneficiezi de o reducere de 5% la orice model de rucsac sau troller.

8.2 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.