Adaptarea la grădiniţă. Cum ajuţi copilul să se acomodeze uşor

Adaptarea la grădiniță poate fi o etapă dificilă pentru cel mic. Ca să eviți problemele de adaptare ale copilului tău, vorbește cu el din timp despre această schimbare.
Adaptarea la grădiniţă. Cum ajuţi copilul să se acomodeze uşor

Adaptarea la grădiniță este un pas foarte important în evoluția copilului tău. Această schimbare îl poate afecta dacă nu este pregătit, așadar fii alături de el cu răbdare și pregătește-l pentru schimbare.

Vorbește-i despre adaptarea la grădiniță

Oricât ne-ar plăcea să credem că sunt încă prea mici pentru discuții mai serioase, copiii înțeleg mai multe decât ne-am aștepta. De aceea, înainte să îți duci copilul la grădiniță, poartă o discuție cu el. Povestește-i cât mai pe înțelesul lui despre marea schimbare.

Frica de nou ne sperie și pe noi, adulții, așadar, pentru cei mici poate fi cu atât mai traumatizant să se trezească într-un spațiu complet nou unde nu cunosc pe nimeni. Povestește cu cel mic despre grădiniță și ajută-l să se adapteze mai repede și să se simtă în siguranță.

Vorbește despre adaptarea la grădiniță cu calm, într-un mod pozitiv. Încearcă să nu lași propriile griji să se arate foarte mult. Copilul va simți imediat nesiguranța pe care i-o transmiți. Un alt lucru bun ar fi să mergeți împreună să vizitați grădinița înainte de ziua deschiderii oficiale.

Adaptarea la grădiniță poate fi o etapă dificilă pentru cel mic

Discută cu copilul tău despre ce face la grădiniță

Dacă primele zile de grădiniță s-au încheiat fără prea multe plânsete și alte incidente înseamnă că marele hop a fost trecut cu brio. Pentru a-l încuraja mai departe, fii interesată de programul lui. Întreabă-l în fiecare zi cum se simte și ce-a făcut la grădiniță. Află dacă și-a făcut deja prieteni noi acolo, cum se înțelege cu educatoarele și roagă-l să îți dezvăluie cât mai multe despre experiența lui.

Vei vedea că dacă îi transmiți siguranță. Va intra în jocul tău și îi va face plăcere să îți povestească despre timpul petrecut la grădiniță. Astfel se va acomoda cel mai ușor cu ideea schimbării și va înțelege că are tot sprijinul tău. Apoi se va întoarce cu plăcere acolo pentru a-ți povesti lucruri noi.

Ajută-l să se simtă în siguranță

Sentimentul de siguranță este foarte important pentru orice copil. Fii alături de el și transmite-i că oricând vei fi acolo pentru el și că îl poți ajuta dacă are nevoie. Frica de abandon este prima care îl poate face să accepte mai greu schimbarea. De aceea, trebuie să știe că oriunde s-ar afla, este în siguranță.

Încearcă să îi spui copilului că jucăriile lui preferate îl pot însoți la grădiniță. Adună mai multe astfel de jucării și ajută-l să înțeleagă că își poate face prieteni noi foarte ușor. Fiecare grădiniță are zilnic activități care îi vor stimula copilului tău imaginația și plăcerea de a învăța cu ajutorul diverselor jocuri.

Și nu în ultimul rând, îi poți povești cum te-ai simțit când ai mers și tu la grădiniță. Descrie totul în joacă și stârnește-i curiozitatea prin poveștile tale. Răspunde-i la cât mai multe întrebări și asigură-l că și tu ai avut o experiență frumoasă la grădiniță. Astfel adaptarea la grădiniță va fi mai rapidă și se va simți tot mai confortabil cu noua schimbare.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Câte diplome are Ramona Olaru, de fapt
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *