Admitere liceu 2022. Algoritm repartizare licee, rezultate, calendar complet

Totul despre admiterea la liceu 2022. Informații complete despre reprtizare și calendarul complet.
Admitere liceu 2022. Algoritm repartizare licee, rezultate, calendar complet

Admitere liceu 2022. Totul despre algoritmul repartizării la licee și rezultatele finale. După ce s-au afișat rezultatele finale la Evaluarea Națională, absolvenții au de trecut o noua etapă: admiterea.

Cum se completează fişa de admitere la liceu 2022

Înscrierea la liceu are loc în perioada 4-11 iulie 2022. Iată cum se completează fișele de admitere la liceu.

1. Completarea opţiunilor pe fişa de admitere se face în ordinea preferinţelor candidaţilor.

2. Pe primele locuri se trec opţiunile dorite în mod deosebit, chiar dacă nu știi dacă media îţi permite să intri la aceste opţiuni. Continuă cu opţiunile care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă. Este preferabil să intri la un liceu care nu îţi place decât să nu intri deloc.

3. Ia în calcu mediile de admitere din anii precedenţi pentru a-ţi calcula şansele de intrare la fiecare dintre opţiunile exprimate.

4. Dacă o să completezi un număr mare de opţiuni pe fişa de admitere nu îţi poate dăuna în nici un fel. O să intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri. În schimb, un număr prea mic de opţiuni îţi poate diminua serios şansele de a fi admis. Există riscul de a nu avea o medie suficient de bună pentru nici una din opţiunile exprimate.

5. Conform statisticilor, mediile de admitere sunt puţin mai mari de la un an la altul, un motiv în plus pentru a completa cât mai multe opţiuni pe fişă. Este posibil ca anul acesta media de intrare la una din opţiuni să fie mult mai mare decât anii trecuţi, la fel cum este posibil să fie mai mică. Mediile anilor trecuţi sunt orientative.

6. Validarea fişelor este o operaţiune simplă, dar obligatorie pentru toţi candidaţii. Astfel poți corecta eventualele greşeli apărute în transcrierea mediilor din cataloagele şcolare pe fişa de opţiuni, sau scrierea neciteaţă a codurilor liceelor pot cauza neplăceri.

Admitere liceu 2022: Algoritmul de repartizare

Algoritmul de repartizare este influențat de un soft de admitere. Softul ia fiecare elev pe rând, pornind cu cel cu media cea mai mare și continuând în ordine descrescătoare. Pentru fiecare elev este examinată la început prima opțiune de pe fișă.

Cum se explică algoritmul

1. Dacă  elevul are media 10 și este cel mai bun din judeţ, este repartizat primul, deci la prima sa opţiune. El este primul care ocupă primul loc din judeţ.

2. Dacă elevul are media 9 şi la prima sa opţiune s-au ocupat 14 locuri de către 14 elevi cu medii mai mari decât media lui. El va fi al 15-lea repartizat la prima sa opţiune.

3. Dacă elevul are media 8 şi la prima sa opţiune s-au ocupat toate locurile de către elevi cu medii mai mari decât a lui. Dacă la a doua sa opţiune mai există locuri libere, el va repartizat la a doua sa opţiune. Altfel, se verifică a treia opţiune de pe fişa sa, şi următoarele, în ordine, până la găsirea primei sale opţiuni la care mai sunt locuri libere. Nu se poate întâmpla ca locul tău să fie ocupat de către cineva cu medie mai mică decât a ta, pentru că tu eşti repartizat înaintea lui.

4. Presupunând că elevul A are media de admitere 8.93 şi opţiunea X pe locul 2 în fişa de opţiuni, iar elevul B are media de admitere 8.91 şi opţiunea X pe locul 1 în fişa de opţiuni, candidatul A are prioritate la repartizarea pentru opţiunea X (în cazul în care candidatul A nu a fost repartizat la opţiunea de pe primul loc), având media mai mare decât B”.

Reguli importante, conform programatorilor softului de repartizare:

  • Completează pe primele locuri opţiunile pe care le doreşti cel mai mult, chiar dacă nu eşti sigur că media îţi permite să intri la aceste opţiuni.
  • Continuă cu opţiuni care ţi-ar plăcea, apoi opţiuni la care nu te-ar deranja să fii repartizat.
    Încheie cu opţiunile cele mai puţin dorite, dar pe care trebuie să le enumeri pe fişă, pentru siguranţă.
  • Nu completa o opţiune nedorită înaintea unei opţiuni dorite! Prima opţiune este şi prima luată în considerare pentru fiecare elev.
  • Completarea unui număr mare de opţiuni pe fişa de admitere NU îţi poate dăuna în niciun fel – oricum intri la prima opţiune a ta la care mai sunt locuri disponibile.

Softul de admitere ia fiecare elev pe rând, pornind cu cel cu media cea mai mare și continuând în ordine descrescătoare. Pentru fiecare elev, este examinată la început prima opțiune de pe fișă.

Criterii de departajare pentru elevii care au medii egale

Dacă doi candidaţi au medii de admitere egale, aceştia vor fi departajaţi folosind, în ordine, următoarele criterii:

* a) media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a;
* b) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
* c) nota obţinută la proba de limba și literatura română de la Evaluarea Națională 2022;
* d) nota obţinută la proba de matematică de la Evaluarea națională 2022;
* e) nota obţinută la proba de limbă maternă de la Evaluarea națională 2022.

* În cazul în care, la o unitate de învăţământ, pe ultimul loc, există candidaţi cu opţiunea exprimată pentru acea unitate școlară care au mediile de admitere şi toate mediile menţionate mai sus egale, atunci toţi aceşti candidaţi sunt declaraţi admişi la opţiunea solicitată.

* Pentru liceul teoretic și vocaţional, repartizarea candidaţilor se efectuează pe filiere, profiluri și specializări, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere/mediilor finale de admitere şi în funcţie de opţiuni.

* În cazul filierei tehnologice, repartizarea candidaţilor se face pe domenii, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere şi în funcţie de opţiuni. Repartizarea pe calificări profesionale se va face în următorii ani de studiu, potrivit structurii curriculare aprobate şi conform reglementărilor în vigoare. Unitatea de învăţământ şi inspectoratul școlar au obligaţia de a afişa oferta de şcolarizare/oferta de formare profesională concretizată în profiluri, domenii şi calificări profesionale.

* Pentru liceele din filiera vocaţională – profilurile sportiv, militar, teologic, artistic, pedagogic – precum şi pentru liceul Waldorf, specializarea filologie, se vor organiza, înainte de începerea repartizării computerizate, probe de aptitudini.

Admitere liceu 2022: Calendarul admiterii și ordinea afișării rezultatelor

  • Între 4 și 11 iulie 2022, absolvenții clasei a VIII-, alături de părinți, completează opțiunile cu fișele de înscriere. Aceștia vor primi și sprijinul diriginților.
  • Tot între 4 și 11 iulie, vor fi introduse în bazele de date informațiile din fișele de înscriere completate de către elevi.
    De asemenea, în intervalul 4 – 11 iulie, candidații și părinții trebuie să verifice corectitudinea datelor pe care le-au scris pe fișă. Pot corecta eventualele greșeli apărute în acest moment.
  • 12 iulie este data limită pentru transmiterea bazelor de date din fiecare unitate de învățământ către centrul de admitere județean. În data de 12 iulie, de asemenea, fiecare județ va transmite mai departe către Centrul național de admitere la liceu în 2022 bazele de date, prin finalizarea operațiunilor specifice în aplicația disponibilă.
  • În data de 13 iulie au loc verificări și corectări ale posibilelor erori ce au apărut în bazele de date. Se și confirmă încheierea modificărilor în aplicația informatică centralizată.
  • Pe 14 iulie are loc repartizarea automată în învățământul liceal a absolvenților de clasa a VIII-a. În aceeași zi, elevilor le sunt comunicate rezultatele. Fiecare școală este responsabilă să afișeze o listă cu toate locurile rămase neocupate la liceele din județul corespunzător.
  • De pe 15 și până pe 20 iulie, elevii trebuie să depună dosare de înscriere la liceele unde au fost repartizați de către aplicația ministerului.
  • În ziua de 20 iulie, liceele trebuie să transmită la nivel central situația locurilor care au rămas neocupate după această primă etapă de admitere liceu 2022.
  • Pe 21, 22 și 25 iulie, comisiile de admitere vor rezolva eventuale situații speciale ce pot apărea în urma procesului de repartizare.

Citește și calendar admitere liceu 2022-2023. Cum se face repartizarea pe licee și când se afișează rezultatele

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Cine este și cum arată sora lui Klaus Iohannis
1 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *