Alimente care ar putea să ne hrănească peste 30 de ani, conform specialiștilor. Lista realizată de cercetătorii londonezi

Există mii de specii de plante comestibile, dar numai câteva sute sunt cultivate la scară largă. Aceasta este o situație care s-ar putea schimba în viitor.
Alimente care ar putea să ne hrănească peste 30 de ani, conform specialiștilor. Lista realizată de cercetătorii londonezi

Dependența față de anumite recolte comercializate la nivel mondial și schimbările climatice, dar și alte elemente ar putea conduce la o criză alimentară mondială sau creșterea prețurilor la produsele de bază. Asta a determinat cercetătorii să caute alimente care ar putea să ne hrănească peste 30 de ani

Există unele alimente mai puțin cunoscute, dar pe care s-ar putea să le găsim în meniu în 20-30 de ani, datorită prețului lor scăzut. Trebuie menționat că există 7.000 de specii de plante comestibile cunoscute și numai 420 sunt cultivate la scară mare. Celelalte sunt consumate de populații restrânse, dar acestea pot fi o soluție alimentară în viitor.

Alimente care ar putea să ne hrănească peste 30 de ani

O listă a unor astfel de alimente a fost întocmită de către cercetătorii britanici.

Banane false

Se mai numesc și enset și sunt o rudă a bananei pe care o cunoaștem cu toții. Este consumată doar într-o zonă a Etiopiei. Nu fructele sunt comestibile, ci tulpinile și rădăcinile. Acestea conţin amidon, pot fi fermentate și folosite pentru a face din ele pâine sau terci pentru masa de dimineaţă, menită să dea energie pentru restul zilei.

Dacă schimbările climatice vor afecta culturile de plante amidonoase, această plantă ar putea fi hană pentru 100 de milioane de oameni.

Pandanusul

Pandanusul este o copac mic cu denumirea științifică Pandanus tectorius, ce se aseamănă ananasului şi este foarte hrănitor. Creşte în regiunile de coastă ale Insulelor Pacificului până în Filipine. În Asia de S-E, frunzele sunt adăugate în mâncăruri pentru a le da o aromă deosebită. Fructele seamănă cu ananasul şi se mănâncă fie gătite, fie ca atare, fiind foarte hrănitoare, nu doar gustoase.

Avantajul acestei plante este că rezistă la secetă sau vânturi puternice. Acesta este motivul pentru care sunt şanse foarte mari să fie crescut la scară largă.

Cereale sălbatice

Cerealele sălbatice nu sunt sensibile la secetă. Există peste 10.000 de specii de cerealele şi multe dintre acestea pot să devină alimente folosite la nivel global pentru a hrăni mai mulţi oameni. Una dintre acestea este fonio sau Digitaria exilis. Este o cereală africană foarte hrănitoare, fiind folosită pentru a face cușcuș, terci sau băuturi. Deocamdată este cultivată doar la nivel local, dar cum planta este rezistenă la secetă, este posibil să fie extinsă utilizarea acesteia, scrie click.ro. Cerealele sălbatice sunt alimente care ar putea să ne hrănească peste 30 de ani.

Fasolea morama

O altă plantă bună de consumat și necunoscută nouă este fasolea morama. Acesta s-ar putea cultiva în zone climatice diverse. De altfel, se crede că leguminoasele vor căpăta o mai mare importanţă în viitor. Nu numai că nu sunt foarte scumpe, dar cresc aportul de proteine, vitamine din complexul B și pot fi cultivate în zone climatice diverse, de la o zină aridă din preajma regiunilor litorale, până la cele alpine.

La nivel mondial există 20.000 de specii de leguminoase, dar o mare parte dinte acestea nu sunt cultivate la scară mare. Fasolea morama este una dintre acestea, deși este foarte hrănitoare. Tylosema esculentum este denumirea științifică a plantei. Face parte din dieta locuitorilor de pe continentul african, din Namibia, Africa de Sud şi Botswana. Din boabele acesteia se face un terci după transformarea lor într-o pulbere. Se mai consumă şi fierte alături de porumb, dar este folosită și la prepararea unor băuturi.

Chiar dacă nu toate leguminoasele sunt comestibile, experții explorează proprietățile diferitelor specii pentru a vedea care dintre ele ar putea oferi hrană și nutrienți. Toate acestea și multe altele sunt alimente care ar putea să ne hrănească peste 30 de ani.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Andreea Bălan, mărturisiri despre relația cu Victor Cornea
8 6 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *