Alimente și băuturi interzise pe timp de caniculă. Ce nu e recomandat să consumi

Lunile de vară sunt o perioadă minunată pentru a te bucura de aer liber cu familia și prietenii. Dar vremea caldă poate fi periculoasă. În plus, unele băuturi și alimente ar trebui evitate pe timp de caniculă.
Alimente și băuturi interzise pe timp de caniculă. Ce nu e recomandat să consumi

Principala cauză a unei boli legate de căldură este incapacitatea corpului de a se răci. Este important să știm asta și, mai ales, să știm cum să ne ferim de efectele nedorite ale căldurii excesive. Există chiar unele alimente și băuturi interzise pe timp de caniculă.

Alimente și băuturi interzise pe timp de caniculă

Este important să observi cât de des mergi la toaletă în această perioadă. Poate fi un indiciu al cantității de lichid pe care o bei. De asemenea, un indiciu al deshidratării, dacă nu bei suficient lichid.

Atenție însă, nu orice lichide sunt recomandate pe timp de caniculă. Unele băuturi, dar și alimente, ar trebui evitate în această perioadă.

Alcool

Este vorba despre alcool, care nu ar trebui consumat în perioada caniculară. Alcoolul pare a avea un efect de deshidratare, crescând producția de urină. Acesta este motivul pentru care trebuie evitat sub orice formă pe timp de caniculă.

Dar afectează și capacitatea corpului de a-și regla temperatura. Aceasta este reglată de glanda hipotalamus. Alcoolul va provoca o încetinire a hipotalamusului. Astfel, dacă organismul este deja supraîncălzit din cauza caniculei, efectele alcoolului vor face corpul să creadă că este mai fierbinte de cât este în realitate.

Băuturi cu cofeină

De asemenea, băuturile cu cofeină ar trebui consumate cu limită sau chiar deloc. Și cofeina are un efect diuretic, ceea ce duce la deshidratare. Acesta este motivul pentru care face parte din categoria acestor alimente și băuturi interzise pe timp de caniculă.

Băuturi îndulcite

Dar nici băuturile îndulcite nu sunt recomandate. Un studiu publicat în “Jurnalul American de Fiziologie” a arătat că băuturile răcoritoare îndulcite agravează deshidratarea și cresc riscul de afecţiuni renale.

Alimente cu grăsimi

Pe de altă parte, ar trebui evitate alimentele bogate în grăsimi, scrie gray.com. În schimb se recomandă consumul de frcute și legume, precum și alimentele lichide.

Legumele cu efect diuretic

Chiar dacă pare greu de crezut, unele legume sau fructe pot duce la deshidratare în timpul caniculei. Asta deoarece au efect diuretic și contribuie la deshidratare suplimentară. Este cazul sparanghelului, care conține aminoacizi ce sunt diuretici naturali. Dar și ceapa, usturoiul, ardeiul gras, anghinarea sau fenicului creeză efecte similare. Și acestea fac parte din categoria acestor alimente și băuturi interzise pe timp de caniculă

Pe de altă parte, prea mult mango poate duce la deshdratare. Este bogat în potasiu, care este un diuretic natural.

Cum previi deshidratarea

Poți preveni bolile legate de căldură, urmând câteva indicații simple:

–         Bea apa frecvent

–         Poartă haine de culoare deschisă, ușoare, largi, din țesături naturale care lasă pielea să respire

–         Poartă ochelari de soare, cu protecție UV adecvată și pălării cu boruri largi

–         Amână unele activități mai dificile și mai intense pentru momentele mai răcoroase ale zilei

–         Ia pauze frecvente în zone umbrite și mai reci

Dacă, totuși, căldura începe să te afecteze, sunt câteva semne și simptomeale desidratării la care ar trebui să fii atent: amețeli, dureri de cap, letargie, crampe musculare și greață/vărsături sau chiar respirație urât mirositoare. În cazuri mai grave de insolație, simptomele pot inclde: piele roșie, fierbinte, uscată, confuzie, vorbire neclară, convulsii și leșin.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Anca Dumitra este însărcinată
8 7 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *