Alimentele care nu expiră niciodată. Le poți ține în cămară fără griji

Alimente fără termen de valabilitate

Scris de: Oana Matei

02 Oct. 2023

Alimentele care nu expiră niciodată. Le poți ține în cămară fără griji

Există unele alimente care nu trebuie aruncate niciodată și care pot fi păstrate în cămara dvs. timp de ani de zile, fără să vă faceți griji. Aceste alimente sunt foarte utile în cazul în care vă confruntați cu o situație de urgență sau dacă nu aveți timp să mergeți la magazin. Lista acestor alimente, care nu expiră niciodată,  este destul de extinsă.

10 alimente care nu expiră niciodată

Aceste alimente, odată cu trecerea timpului, își pot pierde din prospețime, din intensitatea aromei sau textura lor poate fi ușor modificată, dar vor fi întotdeauna în condiții de siguranță pentru consum.

Mierea: Datorită compoziției sale naturale, mierea nu se strică niciodată. Este un aliment antibacterian și antiviral, ceea ce înseamnă că poate fi păstrat în cămară fără nicio problemă.

Sarea: Sarea este un conservant natural, iar această calitate o face nedeteriorabilă. Indiferent dacă este sare de masă obișnuită sau sare de mare, aceasta poate fi stocată cu ușurință în cămară.

Zahărul: La fel ca sarea, zahărul este un aliment care nu expiră niciodată.  Calitatea lui constă în absorbția umidității, protejarea alimentelor de proliferarea bacteriilor, așa că trebuie doar să păstrați zahărul într-un recipient ermetic pentru a-i păstra prospețimea.

Orezul alb: poate rămâne „sănătos” timp de 30 de ani. Deși acest lucru ar necesita o temperatură sub 5ºC și în recipiente fără oxigen. În orice caz, va rezista mulți ani dacă îl ținem într-un borcan de sticlă bine închis, într-un loc răcoros, uscat, ferit de umiditate și fără schimbări de temperatura. Dar nu același lucru se întâmplă cu orezul brun. Datorită uleiurilor naturale pe care le conține, se poate strica în timp.

Alimentele care nu expiră niciodată. Ce produse nu trebuie să lipsească din casa ta

Uleiul de măsline: Rezistă până la doi sau trei ani într-un loc uscat, își menține profilul nutrițional valoros, deși unele dintre caracteristicile sale organoleptice pot fi atenuate. Același lucru este valabil pentru uleiurile vegetale.

Oțetul: În cazul oțetului, acesta este capabil să-și prelungească durata de viață datorită acidității sale ridicate.

Paste: Pastele uscate sunt un aliment care, în mod normal, au o durată de valabilitate foarte lungă. Însă, asigură-te că le păstrezi într-un recipient închis ermetic pentru a preveni umezeala și insectele.

Cea mai bună metodă de păstrare a nucilor. Așa rezistă mult timp și nu devin amare

Condimentele întregi: Condimentele întregi, cum ar fi boabele de piper, bețele de scorțișoară sau frunzele de dafin, pot fi păstrate pe o perioadă  îndelungată de timp. Acestea își vor menține aroma și puterea în timp.

Legumele uscate: leguminoasele, precum lintea sau fasolea, pot fi păstrate în cămară timp îndelungat, la temperatura camerei.

Cacao: Pudra de cacao poate rezista mult timp dacă este păstrată într-un recipient etanș și într-un loc răcoros și întunecat.

Vezi și Alimentele care nu se combină niciodată cu carnea. Sunt periculoase și trebuie evitate

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
10 4 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *