Alimentul pe care trebuie să îl consumi după mesele copioase. Te scapă de balonare

Ajută la refacerea florei și ușurează digestia

Scris de: Daoud Andra

31 Dec. 2022

Alimentul pe care trebuie să îl consumi după mesele copioase. Te scapă de balonare

Perioada Sărbătorilor este una în care ne bucurăm de mese copioase, în familie. Preparatele tradiționale românești sunt unele bogate în grăsimi, iar sistemul digestiv este mai solicitat decât de obicei în această perioadă. Ce poți face pentru a ușura digestia și care este alimentul pe care trebuie să îl consumi după mesele copioase.

Ce efecte au excesele culinare asupra organismului

Perioada cuprinsă între Crăciun și Revelion este una care se remarcă adesea prin excese alimentare. Ne bucurăm din plin de salată de boeuf, cârnați, friptură, slănină, piftie, sarmale și cozonac. În aceste zile, digestia este îngreunată, iar excesele culinare ne pot face să ne simțim rău.

Pentru a nu avea probleme cu digestia, nutriționiștii recomandă să alternezi mesele copioase cu unele mai puțin consistente. Alimentele ușoare, bogate în fibre și probiotice sunt ideale, mai ales în aceste zile. De asemenea, pentru a elimina senzația de balonare și inflamația din organism, te poți baza pe lichide.

Bea o cantitate suficientă de apă în fiecare zi și câte o cană de ceai neîndulcit după mesele principale. Poți opta pentru ceai verde sau orice alt tip de ceai cu efect diuretic și care accelerează digestia.

Citește și: Ce se mănâncă în noaptea de Revelion. Alimentul care nu trebuie să lipsească de pe masă

Alimentul pe care trebuie să îl consumi după mesele copioase

Unul dintre cele mai valoroase alimente, mai ales în această perioadă în care facem excese alimentare, este iaurtul. Chefirul, iaurtul grecesc sau, în general, orice tip de lactate fermentate ajută la refacerea echilibrului florei intestinale. Datorită probioticelor pe care îl conține iaurtul, este ideal pentru a fi mâncat ca gustare, după mesele copioase.

Pentru un mic dejun sănătos și echilibrat poți alege un iaurt grecesc, pe care să îl amesteci cu două linguri de fulgi de ovăz. Aceștia conțin o cantitate mare de fibre și, în combinație cu iaurtul, ajută la refacerea florei sistemului digestiv.

Alimentul pe care trebuie să îl consumi după mesele copioase
Iaurtul este ideal pentru a fi consumat între mese

Cum să mănânci din toate preparatele, fără să te îngrași

Crăciunul a trecut, însă mai rămâne un hop: Revelionul. În seara de 31 decembrie și în prima zi a anului se fac, din nou, excese culinare. Atunci când ai pe masă preparate tradiționale care mai de care mai apetisante, este dificil să te abții. Pentru a nu acumula kilograme în plus, este recomandat să fii atent la cantități. Poți mânca din toate, însă cu moderație. De asemenea, cozonacul și dulciurile se servesc ca gustare, între mese, nu imediat după masă.

„Pentru a nu ne îngrășa de Sărbători, mâncăm din toate, dar nu totul odată. Împărțim mâncarea pe care ar trebui să o mâncăm la o masă pentru o zi întreagă. Aperitivele le mâncăm dimineața, sau sarmalele și ciorba la prânz, iar friptura și cozonacul seara.

Este o chestiune de cantitate, iar dacă mâncăm din toate câte puțin, avem satisfacția că am gustat din toate și nici nu ne îngrășăm. După ce au trecut Sărbătorile este indicat sa mâncăm ciorbă, iaurt, salată fără ulei, pentru a da organismului o pauză.”, a declarat nutriționistul Mihaela Bilic pentru ciao.ro.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
Teama pe care o are Teo Trandafir chiar si dupa 30 de ani televiziune
9 0 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *