Analize medicale după 40 de ani. Ce investigații ar trebui să facă orice femeie

Analize femei cu vârsta peste 40 de ani. Cele mai frecvente boli care pot apărea după vârsta de 40 de ani sunt cele de inimă, accident vascular cerebral, boli de rinichi
Analize medicale după 40 de ani. Ce investigații ar trebui să facă orice femeie

Analize medicale după 40 de ani pe care orice femeie ar trebui să le facă. Este exrem de important să vă monitorizați starea de sănătate, pentru a evita riscul de îmbolnăvire de diabet și problemele cardiovasculare.

Analize medicale după 40 de ani

 • Evaluați riscul de boală cardiacă.
 • Măsurați-vă nivelul colesterolului și al lipidelor.
 • Faceți teste de screening pentru cancerul de col uterin (în cazul femeilor).
 • Mergeți la un control dermatologic.
 • Măsurați-vă tensiunea arterială.
 • Mergeți la oftalmolog pentru consult.
 • Măsurați-vă nivelul glicemiei.
 • Mergeți la stomatolog.

Obiceiuri care scad riscul de boală

Cele mai frecvente boli care pot apărea după vârsta de 40 de ani sunt cele de inimă, accident vascular cerebral, boli de rinichi, cancer sau diabet. Pentru a evita să vă îmbolnăviți este indicat să

Renunțați la țigări- puteți apela gratuit la ajutorul specialiștilor

Urmați o dietă pentru a scăpa de kilogramele în plus- Ar trebui să introduceți în dieta zilnică o mare varietate de alimente nutritive, inclusiv fructe și legume, cereale, carne slabă – carne de pasăre și pește , precum și iaurt și brânză.

Analize medicale obligatorii după 40 de ani

 • Testul Papanicolau este cel care poate depista leziuni suspecte. Acesta este recomandat anual, așa cum este și controlul ginecologic.
 • Tensiunea arterială trebuie măsurată o dată pe an dacă nu există suspiciuni cu privire la un risc crescut în acest sens. Dar ar trebui să vă măsurați tensiunea arterială la fiecare șase luni dacă aveți un risc moderat de boli cardiovasculare sau la fiecare 6-12 săptămâni dacă riscul este mare.
 • Odată ce ați împlinit vârsta de 40 de ani, ar fi indicat să mergeți la controale dermatologice o dată pe an și de fiecare data când observați modificări ale alunițelor sau leziuni suspecte.
 • De la vârsta de 45 de ani, e neapărat necesar să vi se verifice colesterolul și lipidele cel puțin o dată la 5 ani
 • La vârsta de 40 de ani ar trebui să fiți testat cel puțin o dată la 3 ani pentru a depista din timp un eventual diabet de tip 2. Cei cu un risc crescut au nevoie de testarea glicemiei, dar și de alte investigații ca testul de toleranță la glucoză în fiecare an.
 • Dacă aveți risc de accident vascular cerebral, medicul trebuie să vă evalueze la fiecare 12 luni.
 • Funcția renală trebuie evaluată la fiecare 1-2 ani dacă aveți un risc crescut. Factorii de risc pot fi similari cu cei ai bolilor cardiovasculare.

Ce spune specialistul

„Nu există un set prestabilit de analize în funcție de vârstă. Totuși, în circumstanțe ale degradării fizice osteoarticulare de vârstă se vor recomanda analize ca fibrinogen, proteina C reactivă, factorul reumatoid, VSH (viteza de sedimentare a hematiilor).

În afectarea hepatică, se vor efectua electroforeza, gama-transferaza, teste de depistare a infecției cu virusul hepatitic B și C. În afectarea colecistului, se vor efectua bilirubina totală, directă și indirectă“, explică medicul specialist Ana Maria Bucur.

Odată ce ați împlinit 45 de ani, ar trebui să vă faceți o evaluare a riscului de boli cardiovasculare la fiecare doi ani. Dacă aveți deja factori de risc, screeningul trebuie început de la 40 de ani”, mai spune specialistul.

10 1 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.