Așa îți dai seama imediat dacă peștele congelat nu este proaspăt. Detaliul clar care la care trebuie să te uiți

Sfaturi extrem de utile atunci când mergi să cumperi pește.
Așa îți dai seama imediat dacă peștele congelat nu este proaspăt. Detaliul clar care la care trebuie să te uiți

Duminica Floriilor este ultima zi cu dezlegare la pește din Postul Paștelui, iar raioanele cu pește și fructe de mare ale supermarketurilor au fost luate cu asalt de cumpărători. În cazul peștelui congelat, este destul de dificil să îți dai seama cât de proaspăt este. Există însă trucuri prin care proți afla cu ușuriță acest lucru. Iată detaliul pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când cumperi pește congelat, pentru a afla cât este de proaspăt.

Așa îți dai seama imediat dacă peștele congelat nu este proaspăt

Deși este considerat un aliment sănătos de către specialiștii în nutriție, peștele poate deveni periculos pentru sănătate dacă a depășit termenul de valabilitate sau este contaminat. De aceea, este foarte important să știm la ce anume să ne uităm atunci când cumpărăm pește, mai ales că este un aliment perisabil.

Când vrei să cumperi pește congelat, este important să te uiți atent la aspectul său exterior, pentru a-i putea evalua gradul de prospețime. Sub nicio formă nu cumpăra pește cu fața mâzguită, lipicioasă sau deshidratată, sau care are pete de mucegai, miros sau culoare modificată, ori care pare vechi.

Cum trebuie să arate un pește proaspăt

Peștele proaspăt va avea întotdeauna rigid și rezistent atunci când apeși pe el, dar în același timp este și elastic. Pielea lui trebuie să fie lucioasă şi viu colorată, iar solzii să fie strălucitori şi bine prinşi în piele, lipiţi unul de altul.

Ochii trebuie să fie limpezi și transparenți. Dacă peștele are ochii opaci sau înfundați în orbite, evită acel produs.

Poți verifica prospețimea unui pește prin atingerea ușoară cu degetele, pentru a observa cât este de rigid. Cu cât este mai ferm, cu atât este mai proaspăt.

Peștii prinși recent au pielea strălucitoare. Dacă însă peștele are pielea mată, este posibil să fi fost decongelat anterior.

Ochii unui pește proaspăt trebuie să fie bombați, ușor ieșiți în afară, iar pupila să fie neagră. Dacă un peşte pierde mult sânge atunci când este curăţat, este un semn bun și înseamnă că a fost prins recent şi nu ţinut în congelator.

Dacă ai cumpărat un pește cu solzii deja curățați, trebuie să fii foarte atent la pielea și carnea acestuia. Când apeși cu degetul pe burta peștelui, în mod normal ar trebui să revină la forma inițială. Dacă însă carnea este moale, înseamnă că peștele este alterat.

Un comenrciant cinstit îți va sugera să verifici branhiile unui pește întreg înainte de a-l cumpăra. Dacă sunt roz sau roșiatice, înseamnă că este proaspăt, însă dacă au început să capete o nuanță cărămizie, înseamnă că peștele a început să se altereze.

Și mirosul este un criteriu deosebit de important prin care poți verifica prospețimea peștelui. Peștele paroaspăt trebuie să aibă un miros slab. Și chiar dacă nu este neapărat unul plăcut, în cazul peștelui alterat este de două-trei ori mai puternic și mai înțepător decât al celui proaspăt.

Rămâi la curent cu ultimele materiale exclusive și noutăți despre tot ce te interesează, pe Canalul nostru de WhatsApp!

Urmăriți EGO.ro și pe
De ce nu se mai implică Larisa Udilă în proiecte TV
6.3 3 note
Ți plăcut articolul? Dă și tu o notă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *